- Energi
- 2025-04-29
- Sveriges Allmännytta
En ny rapport från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) lyfter behovet av förändring på den svenska fjärrvärmemarknaden. Rapporten visar bland annat att prisskillnaderna mellan olika bolag inte kan förklaras enbart av kostnader. Efter justeringar för kostnader, tekniska och geografiska faktorer, kvarstår skillnader.
Rapporten framhåller även att privatägda – och särskilt utlandsägda – fjärrvärmebolag tar ut högre priser än kommunala aktörer. Skillnaderna består till stor del i högre fasta avgifter, något som enligt rapportförfattaren Erik Lundin är förenligt med monopolistisk prissättning snarare än med konkurrensutsatta marknader.
Ingen transparens i prissättningen
I ESO-rapporten understryks även att dagens prissättningssystem saknar tillräcklig transparens och att den medlingsfunktion som finns – Fjärrvärmenämnden – har begränsad praktisk betydelse för kunderna.
– Nu instämmer även ESO i våra slutsatser som även delas av Energimyndigheten och Energimarknadsinspektionen: Fjärrvärmenämnden fungerar inte. Det krävs förändringar nu. Vi kan inte vänta längre, säger Björn Berggren, energiexpert på Sveriges Allmännytta.
Gemensam debattartikel
Samtidigt har 13 allmännyttiga bostadsföretag tillsammans med Sveriges Allmännyttas vd Cathrine Holgersson gått ut i en gemensam debattartikel med krav om förändring. I debattartikeln riktas skarp kritik mot kraftiga prishöjningar från fjärrvärmeleverantörer som Solör, samt mot den bristande insynen i hur priser sätts.
Kritiken riktar sig särskilt mot Fjärrvärmenämndens oförmåga att hantera ärenden effektivt och ge konsumenter en meningsfull möjlighet att ifrågasätta prishöjningar.
– Många medlemmar värderar fjärrvärmen högt och värdesätter både leveranssäkerhet och resurseffektivitet. Men förtroendet för Fjärrvärmenämnden är nu väldigt lågt, konstaterar Björn Berggren.
Webbinarium om prisdialogen och fjärrvärmelagen
Ta chansen att lyssna in vad som gäller för Prisdialogen och de legala förutsättningarna!
Runt om i Sverige börjar nu fler och fler fjärrvärmebolag starta årets samtal och dialoger om fjärrvärmepriset 2026. Därefter kommer pris att aviseras och för dem som inte följer Prisdialogen kommer pris sannolikt aviseras utan föregående dialog.
Vad kan du göra om du inte är nöjd? Hur bör ett bostadsbolag hantera lagkrav om affärsmässighet?
För tredje året genomför vi detta uppskattade webbinarie, där vi i år förlänger programmet till att inkludera hur bostadsbolag kan tänkta kring krav om affärsmässighet.
Digitalt, 12 maj kl 10.00–12.00
Kostnadsfritt – Endast för medlemsföretag
Anmäl dig här