Trender i fastighetsförvaltningen för 2024 och 2025 är ämnet för ett studiodiskussion med Bengt Lind, Rikard Silverfur och intervjuaren Anna Bellman.

Både Bengt Lind och Rikard Silverfur ser stigande förvaltningskostnader som en de stora utmaningarna, samtidigt som hållbarhet också är en viktig faktor att hålla rätt på.

– Vi kommer från andra ekonomiska tider. Jag tror att garden har släppts ned lite grann. Nu måste man upp med garden, tänka mer ekonomiskt och ha kontroll på sina nyckeltal, säger Bengt Lind.

Kämpa med sista kronan

Det kan finnas en risk för att bara vilja flyta med, varnar han.

– Men man måste faktiskt kämpa med den sista kronan också. Det kanske är det här lilla förrådet nere i källaren som man också måste hyra ut för att nå det resultat man vill ha.

Rikard Silverfur betonar att kostnaderna ökat både för energi, kapital och byggmaterial.

– Så då gäller det att kavla upp ärmarna inom förvaltningen och jobba med driftnettot. Nu kan man visa att förvaltning också är någonting viktigt som bolagen kan jobba med och skapa mer nytta än vad man har gjort tidigare, säger Rikard Silverfur.

– Man har kört lite ”business as usual”, men nu är det verkligen dags att sätta tänderna i förvaltningen.

Se över kostnadsbilden

Och vad är det viktigt att göra då?

– Det är ju just att se över just kostnadsbilden: fortsätta jobba nära med driften, se till att ingenting står och läcker eller kostar i onödan och jobba nära hyresgästerna för att se hur man gemensamt kan pressa kostnaderna, säger Rikard Silverfur.

Men han understryker att man samtidigt också måste fortsätta att förädla fastigheterna.

– För vi ska ju inte göra ingenting under det här året. Det gäller ju fortsätta att bygga på värdena och förvalta, helt enkelt. Givet hur konjunkturen ser ut för nyproduktion eller större ombyggnader – det vill säga där händer det inte så mycket nu – så blir kommer fastighetsbolagen framöver att lägga krutet just inom förvaltningen, säger Rikard Silverfur.

– Det var längesen det klassiska nyckeltalet driftnetto var så aktuellt och så viktigt som styrmedel för alla att titta över – var ligger jag och var ligger alla andra – för att bli lite bättre på det, säger Bengt Lind.

Fler frågor som diskuteras under studiosamtalet:

  • Hur kan digitaliseringen underlätta?
  • Vad innebär EU:s direktiv för byggnaders energiprestanda?
  • Hur står sig Sverige jämfört med andra länders energieffektiviseringsläge?

Se samtalet via länken nedan: