Totalt omfattar årets förhandlingsuppgörelser över 800 000 allmännyttiga lägenheter, och den genomsnittliga hyresjusteringen landade på 4,7 procent. Om de fleråriga överenskommelser som tecknades redan under 2024 räknas bort blir snittet något högre: 4,8 procent.

Den högsta höjningen blev i år 6,2 procent, medan den lägsta blev 3 procent. 29 medlemsbolag, med totalt 125 200 lägenheter, tecknade fleråriga överenskommelser med 2025 som startår.

Största utmaningen: hitta balansen

Cathrine Holgersson konstaterar att det har varit en intensiv förhandlingsperiod, där allmännyttan har arbetat för att hitta en hållbar balans mellan hyresgästernas betalningsförmåga och behovet av att långsiktigt förvalta och utveckla det allmännyttiga bostadsbeståndet.

– Att hitta balansen mellan dessa två perspektiv har varit den största utmaningen, men också helt avgörande för att skapa långsiktigt hållbara bostäder, säger hon.

Fortsatt ökade kostnader

Förhandlingsresultatet varierar mellan olika delar av landet, men gemensamt är att förhandlingarna har genomförts i en utmanande tid, understryker Cathrine Holgersson. Kostnaderna har fortsatt att öka för såväl vatten och energi som underhåll och finansiering. Dessutom har det blivit aktuellt med nya kostnader, som exempelvis uppdateringar av skyddsrum och ökade vakanser.

– För Sveriges Allmännytta är det centralt att hyressättningen speglar de faktiska kostnaderna för att driva och utveckla trygga, hållbara och välskötta bostäder – för dagens och morgondagens hyresgäster. Årets resultat visar att det är möjligt, även i ett ansträngt läge, att nå fram till lösningar som tar ansvar för både hushållens ekonomi och fastigheternas långsiktiga värde.

Behov av nya lösningar

Det ger förutsättningar för att fortsätta att underhålla och investera i bostäder, framhåller Cathrine Holgersson.

– Många bolag har tvingats skjuta upp nödvändiga renoveringar, och en rimlig hyresutveckling är avgörande för att undvika ett växande underhållsberg. Samtidigt behöver vi även andra lösningar – som bättre finansieringsvillkor och stöd till energieffektivisering – för att klara vårt långsiktiga uppdrag, säger hon.

– Vi vill även fortsättningsvis ha en hög lägstanivå för våra bostäder i allmännyttan, och då kommer vi behöva utveckla hyressättningen så att vi kan underhålla och förvalta med kvalitet även framåt.

Respekt för hyresgästernas ekonomi

Att många hyresgäster har det tufft ekonomiskt har Cathrine Holgersson stor respekt för.

– Samtidigt är det viktigt att hyrorna speglar de faktiska kostnaderna för att förvalta och utveckla bostäder. Vi vill kunna erbjuda trygga och hållbara hem över tid, och det kräver att bostadsbolagen får täckning för sina kostnader. Hyresförhandlingen är just till för att väga dessa behov mot varandra, i en modell som bygger på dialog och ansvarstagande från båda parter.