En biljett till framtiden och en väg in i samhället

Artikeln i tidningen Vårt Malmö beskriver hur Mouna Benlemalem för tre år sedan nästan hade gett upp hoppet om att få ett jobb när hon såg informationen att MKB sökte gårdsvärdar för en ettårig anställning inom ramen för sitt projekt Biljett till framtiden. Hon sökte jobbet och fick det.

– MKB öppnade dörren för mig. Att få kollegor och en chans att utveckla svenska språket genom att prata, inte bara sitta i skolbänken. Och så lärde jag mig cykla och fick en städutbildning, säger hon till tidningen.

Efter en tid blev Mouna Benlemalem handledare för en grupp nya gårdsvärdar och därefter fortsatte resan inom MBK vidare till en tjänst som boinformatör. Idag är Mouna Benlemalem tillsvidareanställd som boinformatör och stöttar kunder i totalt fyra av MKB:s bostadsområden.

Träna svenska med kollegorna

Mouna Benlemalems kollega Israa Atabi var med i den allra första gruppen gårdsvärdar för fem år sedan. Efter bara åtta månader i Sverige sökte hon jobbet i området Bellevuegården, där hon själv bor.

– Jag såg en lapp om projektet men fick använda Google translate för att förstå vad det handlade om.

En del blev förvånade när Israa Atabi, som är utbildad arkitekt i hemlandet, sökte sig till ett jobb som innebär städning och gårdsunderhåll. Men Israa Atabi såg jobbet en möjlighet att snabbt lära sig svenska – och inte minst få modet att prata det nya språket med kollegor och kunder.

Precis som Mouna Benlemalem gick Israa Atabi efter en tid som gårdsvärd vidare som handledare och är idag tillsvidareanställd som koordinator för hela projektet med gårdsvärdar.

Ökad trygghet i bostadsområdet

För MKB har projektet vuxit kraftigt sedan starten 2018. För tillfället arbetar totalt 47 gårdsvärdar runt om i MKB:s bostadsområden.

– Det här är ett naturligt uppdrag för oss. Det som är bra för Malmö är bra för oss helt enkelt. Vi skapar trygghet. Kan vi bidra till att individen mår bra så mår ofta en hel familj bra, säger Nurgül Iljas Eminovska, som är chef för social hållbarhet inom MKB.

Läs hela artikeln i Vårt Malmö här