Bostadsbolagen berörs framför allt av den pågående utfasningen av 2G- och 3G-näten, framhåller Carl Ståhle, som är expert på digitalisering och digital fastighetsutveckling.

– Övergången till 4G och 5G innebär problem med inomhustäckningen och påverkar en hel del produkter och tjänster. Allt från trygghetslarm till övervakningsutrustning, och även fastighetstjänster kopplat till portar, bommar, hisslarm eller vattenmätare, säger han.

När bostadsbolagen ser över sin utrustning och den mobila inomhustäckningen bör de också fundera över sina avtal med kommunikationsoperatörerna, råder Carl Ståhle.

– Är kanske konnektiviteten (kommunikationsförbindelserna) inomhus något som kommunikationsoperatören ska ansvara för, säkerställa och leverera? Det är den utveckling och analys som vi ser från Sveriges Allmännyttas sida, säger han.

– Vi har därför arbetat fram den framtidssäkrade kommunikations- och operatörsmodellen KO2.0, som gör det möjligt att säkerställa trådlös inomhustäckning. Där tar vi också höjd för implementeringen av 5G.