De nya klimatmålen bygger på den internationella målsättningsmetoden Science Based Targets Initiative och den beräkningsmetoden Greenhouse Gas Protocol, men har också anpassats till svenska förhållanden.  

Bakom arbetet står ett omfattande analysarbete i samverkan mellan IVL Svenska Miljöinstitutet, Sveriges Allmännytta och 14 medlemsbolag som deltagit aktivt i projektet. Ett av dessa bolag är Uppsalahem, där klimatarbete sedan länge är en integrerad del av affärsplanen.

Åsa Pallin, hållbarhetsspecialist, ser de uppdaterade klimatmålen som relevanta just för att de vilar på vetenskaplig grund, är anpassade till svenska förutsättningar och bygger på en helhetsbild av utsläppen i hela värdekedjan. 

– Vi kan både minska våra egna utsläpp, ställa krav på leverantörer och entreprenörer samt göra det lätt för våra hyresgäster att leva klimatsmart, säger hon. 

Halverad klimatpåverkan

För att allmännyttan som helhet ska vara i linje med vetenskapen behöver klimatpåverkan halveras inom det kommande decenniet. Vissa klimatposter kräver särskilt stora minskningar – till exempel driftenergi, drivmedel, nybyggnation och restavfall från boende. För dessa har specifika klimatprestandamål tagits fram, med en målsättning att minska utsläppen med 60 procent. 

– Vi ser fram emot att målstyra mot fler viktiga klimatposter framöver. Här kommer ett viktigt arbete vara att få bättre data och mätbarhet för att kunna följa utsläppen på ett noggrannare sätt framöver, säger Åsa Pallin. 

Samla grunddata

Andra områden som renovering, ombyggnation, stora förvaltningsinköp och verksamhets-, bygg- och renoveringsavfall, är mer utmanande på grund av bristande dataunderlag. Här är målet att minska utsläppen med 35 procent inom tio år. 

– För dessa har vi infört en infasningsperiod på två år för rapportering till Klimatinitiativet. Just nu sker stor utveckling, men i nuläget rekommenderar vi bolagen att börja samla in grunddata som antal, volym och vikt, säger Frida Hansson. 

Bostaden i Umeå är ett annat bolag som deltagit i projektet. De har räknat på utsläppen i hela sin verksamhet och ser både möjligheter och utmaningar. 

– Det är en utmaning att få till god datakvalitet, vi försöker i dagsläget notera när vi gjort bättre val, exempelvis medvetet reparerat något i stället för att byta ut till något nyproducerat för att få ner klimatpåverkan, säger Johanne Lindgren, hållbarhetschef. 

Gemensamma utmaningar

Det gemensamma arbetet inom Klimatinitiativet upplevs som värdefullt av flera bolag.

– Omställningen är ny för oss alla och känns nog många gånger lite kämpig. Bra att vi då påminner oss om att vi inte är ensamma. Och kom ihåg när vi testar ny mark ”Vi behöver inte vara bra för att börja, men vi behöver börja för att bli bra, säger Cecilia Hornö Eriksen, hållbarhetsansvarig på Partillebo.. 

Hon understryker också att klimatarbetet inte är någon quickfix: 

– Vi står inför ett gediget förändringsarbete i en komplex bransch. Det kommer att vara både tidskrävande och svårt att samla in data och att göra relevanta avgränsningar. Då är det viktigt att inte fastna för länge i dessa siffror utan att lägga kraften på att faktiskt göra jobbet.