- Juridik
- 2012-12-14
- Sveriges Allmännytta
Den 1 januari 2013 införs nya regler i kommunallagen som innebär att följande ska anges i bolagsordningar för kommunala företag:
– Det kommunala ändamålet.
– De kommunala principer som utgör ram för verksamheten.
– Fullmäktiges möjlighet att ta ställning innan viktigare beslut fattas.
Tidigare har det räckt med att i ägardirektiv eller avtal ange det kommunala ändamålet och se till att kommunfullmäktige har möjlighet att ta ställning innan viktigare beslut fattas. Lagändringen innebär att detta efter årsskiftet inte längre är tillräckligt. Att de kommunala principer som utgör ram för verksamheten ska anges i bolagsordningen är däremot helt nytt.
Syftet med lagändringen är att säkerställa att alla kommunala bolag bedriver sin verksamhet inom ramen för den kommunala kompetensen, följer de kommunala principerna och ger fullmäktige möjlighet att ta ställning inför viktigare beslut.
Med det kommunala ändamålet avses vad verksamheten syftar till att åstadkomma. Om det kommunala ändamålet inte avspeglas i en bestämmelse om syftet med verksamheten i bolagsordningen, kommer bolaget att ha vinstmaximering som syfte.
När en kommun lämnar över vården av kommunal verksamhet till ett privaträttsligt organ så måste den bedrivas inom ramen för den kommunala kompetensen. Utan en sådan begränsning skulle ett bolag få en vidare kompetens än vad som hade gällt för kommunen om den bedrivit verksamheten i egen regi.
De kommunala befogenheter som utgör ram för verksamheten tar sikte på de kommunalrättsliga principer som gäller för verksamheten. Det kan t.ex. vara lokaliseringsprincipen, självkostnadsprincipen eller likställighetsprincipen. Kravet gäller dock endast de kommunalrättsliga principer som är tillämpliga för den aktuella verksamheten. Om självkostnadsprincipen inte gäller, vilket t.ex. är fallet för allmännyttiga kommunala aktiebolag, ska den naturligtvis inte anges.
Redan idag innehåller kommunallagen bestämmelser om att fullmäktige ska se till att få ta ställning innan bolaget fattar sådana beslut i verksamheten som är av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt. Något krav på hur detta ska säkerställas finns dock inte idag. Den nya bestämmelsen syftar just till att säkerställa att så sker.
För befintliga stiftelser kommer de nuvarande bestämmelserna i 3 kap. 17 § kommunallagen att fortsätta gälla. Det innebär att kommunala bostadsstiftelser inte träffas av dessa regeländringar.
Kommunstyrelsens uppsiktsplikt
Bestämmelser om kommunstyrelsens uppsikt finns redan idag i kommunallagen. Lagtexten ger dock ingen närmare vägledning om i vilka former uppsikten ska ske. Kommunstyrelserna brukar därför själv fatta beslut om detta.
De nya bestämmelserna i kommunallagen innebär att kommunstyrelsen i årliga beslut ska bedöma om verksamheten dels varit förenlig med ändamål fullmäktige fastställt, dels varit förenlig med de kommunala befogenheterna. Om kommunstyrelsen finner att så inte är fallet, ska den lämna förslag till fullmäktige om nödvändiga åtgärder.
Syftet är att resultatet av uppsikten ska redovisas och att det fattas ett beslut som kan överklagas enligt kommunallagens bestämmelser om laglighetsprövning.
Dessa bestämmelser gäller också från och med 1 januari 2013. De gäller endast aktiebolag och berör inte stiftelser.
Konsekvenser
De kommuner som inte redan har angett det kommunala ändamålet, de aktuella kommunala principerna och fullmäktiges möjlighet att ta ställning innan viktigare beslut fattas i bolagsordningar för egna bolag måste göra detta.
Kommunstyrelserna måste redan under år 2013 i beslut bedöma verksamheten i förhållande till det ändamål fullmäktige har fastställt och i förhållande till de kommunala befogenheterna.
Länkar
Regeringens proposition 2011/12:106:
Offentlig upphandling från eget företag – och vissa andra frågor
SKLs cirkulär 12:50:
Ändringar i lagen om offentlig upphandling – Teckalundantagen – och ändringar i kommunallagen