Det har varit en turbulent vecka för anställda och styrelse i Östersundshem. På tisdagsmorgonen kom ekobrottsmyndigheten och begärde tillträde till vd:s arbetsrum och beslagtog arbetsdatorn.

Medieuppmärksamheten har hela tiden varit stor, både lokalt och i riksmedia, liksom i fotbollsvärlden, eftersom Daniel Kindberg också varit ordförande i Östersunds FK.

Händelsen rör misstankar om grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott. Myndighetens utredning omfattar tre parter, Peab, Östersunds FK samt ett litet företag som drivs av en affärskontakt till Daniel Kindberg.

Daniel Kindberg har suttit anhållen men släpptes på torsdagen, då det inte bedömdes finnas någon risk för försvårande av utredningen, meddelade Ekobrottsmyndigheten. Själva brottsmisstankarna kvarstår dock.

– Det har varit en dramatisk vecka, men företaget och medarbetarna håller ihop bra, säger Malin Gunnarsson, kommunikationschef på Östersundshem.

– Personalen har verkligen varit klippor och skött skutan med stadig hand, trots att hela havet stormat omkring oss, säger hon.

Östersundshem valde att följa regelboken kring krishantering och har snabbt och regelbundet gått ut med information kring vad man vetat. Redan vid lunchtid på tisdagen skickade företaget ut ett pressmeddelande om vad som hänt på morgonen – samt att bolaget inte kände till några detaljer kring bakgrunden till ekobrottsmyndighetens uppdykande.

På tisdagskvällen kommenterade Östersundshem att man inte fått någon bekräftelse från kammaråklagaren om huruvida Daniel Kindberg anhållits eller inte.

På onsdagen kallades till en presskonferens där ordföranden Tord Andnor kunde berätta att styrelsen, i avvaktan på ytterligare information kring brottsutredningen, tills vidare arbetsbefriat Daniel Kindberg från positionen som vd. Samt att Östersundshems externa styrelseledamot Christer Sundin (tidigare vd i Diös Fastigheter) utsetts till tillförordnad vd, ”utifrån allvaret i den uppkomna situationen”. Ett utdrag ur styrelseprotokollet rörande beslutet lades upp som nyhet på Östersundshems hemsida.

Med omedelbar verkan

På torsdagskvällen lämnade Daniel Kindberg in sin avskedsansökan, och på fredagsmorgonen skickades ett pressmeddelande ut om detta.

– Mot bakgrund av det som har skett har ansökan accepterats och Daniel Kindberg avgår med omedelbar verkan. Styrelsen kommer nu att inleda en rekryteringsprocess för att söka en efterträdare. Daniel har under sin tid som vd för bolaget på ett förtjänstfullt sätt fått fart på byggandet av bostäder i Östersund, kommenterade Tord Andnor, som hela veckan frontat för Östersundshem och varit tillgänglig för pressen.

Genomlysning av revisorer

Senare på fredagen skickades ännu ett pressmeddelande om att Östersundshem beslutat att göra en egen ekonomisk genomlysning av vissa ekonomiska transaktioner kring entreprenader och samarbeten.

– Vi vill själva ha ordning och reda och jag har därför beslutat att det är nödvändigt med en genomlysning, säger Tord Andnor.

Revisionen ska genomföras av Östersundshems externa revisorer.

– Vi ber nu om respekt för att vi behöver arbetsro för personalen efter denna turbulenta tid, säger Tord Andnor.

Christer Sundin kvarstår som tillförordnad tills en ny vd är rekryterad.