- Ekonomi & skatt, Juridik
- 2015-02-23
- Sveriges Allmännytta
Ventilen och kommunsektorn
Rättsläget är alltså fortsatt oklart i frågan om ett kommunalt bolag har skattemässig avdragsrätt för ränta på lån från en kommun. Det är den så kallade ventilen i de nya ränteavdragsbegränsningsreglerna som har prövats.
Anledningen till att HFD undanröjde förhandsbeskedet och avvisade bolagets ansökan är att den bedömning som måste göras av om låneförhållandet är affärsmässigt eller inte är så komplex att den inte lämpar sig för ett förhandsbesked.
Skattvereket kommer granska
Vad som händer nu är att Skatteverket på sedvanligt sätt får granska bolagets rätt till ränteavdrag i inkomstdeklarationen. Om Skatteverket inte medger ränteavdrag så kan bolaget i vanlig ordning överklaga och få frågan prövad i förvaltningsdomstol.
SABOs tolkning
Vår tolkning av Skatteverkets inställning i deras ställningstagande från den 10 mars 2014 är att om en kommun, till sina bolag, lånar ut långfristiga medel så finns det en risk att verket inte medger avdrag för räntan. Skatteverket kan då komma att hävda att finansiering istället hade kunnat ske genom kapitaltillskott.
Bakgrund
Växjö Kommunföretag begärde förhandsbesked hos Skatterättsnämnden, SRN, i frågan om ränteavdrag enligt den så kallade ventilen i reglerna om begränsade ränteavdrag. SRN meddelade i ett förhandsbesked i april 2014 att bolaget inte hade avdragsrätt för räntan på de kommunala lånen. Skälet till det var att finansieringen istället för lån hade kunna ske genom ett kapitaltillskott från kommunen. Bolaget överklagade förhandsbeskedet till HFD och som idag har beslutat att undanröja SRNs förhandsbesked och avvisa ansökningen från Växjö kommunföretag AB. Det innebär att vi är tillbaka till ”ruta ett”.
Skattemål: Mål nr 2706-14