- Energi
- 2016-12-09
- Sveriges Allmännytta
– Regeringen har levererat flera klargöranden angående nära-nollenergireglerna men många frågetecken kvarstår. Framförallt vet vi inte vilken energiprestanda som ska gälla och det är därför svårt att se vilka konsekvenser förslaget kommer att få, säger Per Holm energiexpert på SABO.
Energihushållningskravet i Boverkets byggregler skärps
Från och med 2021 ska alla nya byggnader i Europa vara nära-nollenergibyggnader enligt EU-direktiv om byggnaders energiprestanda. Det innebär att energihushållningskravet i Boverkets byggregler ska skärpas och anpassas efter kravet i direktivet. Regeringen har nu fattat beslut om ett antal principiella ställningstaganden som Boverket får i uppdrag att utreda detaljerna kring. I korthet beslutade regeringen följande kring reglerna för nära-nollenergibyggnader:
- Boverket ska bestämma nivån på energiprestandakravet i kWh/m2.
- Systemgränsen kommer att vara levererad energi till byggnaden precis som reglerna är utformade idag.
- Energi från sol, vind och mark som alstras och används på tomten eller på byggnaden ska inte räknas som levererad energi. Det betyder att ett hus med solceller på taket kommer att få en lägre nivå på den levererade energin än ett identiskt hus utan solceller.
- Det kommer bli större fokus på att byggnader ska ha bra klimatskal och särskilt hushålla med el.
- Boverket ska ta fram så kallade primärenergifaktorer för olika energibärare (el, fjärrvärme, pellets, etc). En primärenergifaktor är ett mått på hur mycket energi som använts totalt för att producera energin som används av slutanvändaren.
– Det är positivt att regeringen sätter fokus på klimatskalet. SABO har flera gånger påtalat vikten av att byggnader ska vara lika bra oavsett vilken energitillförsel som de har. Däremot är det olyckligt att man i ett reglerverk för byggnaders energianvändning blandar in byggnadsanknuten energiproduktion. Vår bedömning är att det inte hör hemma i detta regelverk, säger Per Holm.
Bakgrund
Från och med 2021 ska alla nya byggnader i Europa vara nära-nollenergibyggnader. Syftet är att genom höga energikrav, ställda så att berörda företag får tid på sig att ställa om, driva på takten i utvecklingen mot ett energieffektivt byggande i Europa.
En nära-nollenergibyggnad definieras i direktivet om byggnader energiprestanda som:
”En byggnad som har mycket hög energiprestanda. Nära nollmängden eller den mycket låga mängden energi som krävs bör i mycket hög grad tillföras i form av energi från förnybara energikällor, inklusive energi från förnybara energikällor som produceras på plats, eller i närheten.”
Se SABOs remissvar i sin helhet, nedan.