Den minskade energianvändningen har förverkligats i kvarteren Äpplet och Päronet i stadsdelen Öster i Växjö. Husen byggdes 1963–64 och började renoveras 2021. Hela den omfattande renoveringen beräknas vara klar 2025.

– Samtidigt som vi moderniserar fastigheterna ligger vårt fokus på att minska energiförbrukningen, berättar Martin Skoglund, som är energiansvarig på Vidingehem.

– Bland annat monterar vi värmeåtervinning i ventilationssystemet, tilläggsisolerar vindar och fönsterbröstningar, byter fönster och installerar individuell mätning och debitering på såväl kall- som varmvatten,

Från 133 till 69 kilowattimmar

Facit för energiambitionerna finns nu för det första färdigrenoverade huset i kvarteret Päronet, som varit i drift i ett år.

– Tendensen ser riktigt bra ut! konstaterar Martin Skoglund.

– Vi har gått från 133 till 69 kilowattimmar per kvadratmeter och år, vilket innebär en minskning med 48 procent. Målsättningen för hela kvarteret är att sänka förbrukningen från 136 till 75 kilowattimmar, vilket motsvarar 45 procent, så vi ligger mycket bra till.

Stort intresse från branschen

Projektet har rönt stor uppmärksamhet i branschen och Vidingehem har tagit emot studiebesök av ett energinätverk med representanter från med bland annat Energimyndigheten, Boverket och flera byggföretag.

– Det är fint att se hur arbetet på Äpplet och Päronet bär dubbel frukt – dels bidrar vi direkt till minskat klimatavtryck, dels bidrar vi indirekt genom möjligheten att dela vår erfarenhet och därmed inspirera andra inom branschen, säger Martin Skoglund.

Inom kort berättar även Martin Skoglund om energirenoveringarna på Sveriges Allmännyttas konferens Klimat- och energikicken (se mer nedan).