Skapa en bra arbetsplats hemma

Många som har möjlighet och den typ av jobb som fungerar att utföra på distans arbetar i dag hemifrån. Men att arbeta hemifrån med kort varsel innebär en del omställningar i vardagen. Bland annat gäller det att se till att man har en så bra arbetsplats som det går. Det är svårt att få till det lika bra som på jobbet, men försök jobba med det du har. Att sitta ihopkrupen i soffan över din bärbara dator kommer snabbt att ge dig ont i rygg och nacke.

Om du har möjlighet, försök skaffa ett extra tangentbord och mus (har du möjlighet, låna med dig det du använder på jobbet). Då kan du ställa datorn på en trave böcker, så att du kan titta rakt fram. Var lite kreativ med vilken typ av stol du använder – ju mer du kan variera, desto bättre.

Hitta rutiner för din arbetsdag

Sätt upp tydliga tidsramar för din dag – hur många timmar ska du arbeta idag? Det är annars lätt hänt att arbetslivet flyter ihop med privatlivet när man jobbar hemifrån.

Det kan vara bra att slå på notiser på dina digitala verktyg så du inte missar något viktigt och så att dina kollegor lätt kan få tag på dig.

Se till att ta dina pauser när du normalt annars skulle, så som lunch eller fika. Kanske ta en lunchpromenad om du har möjlighet?

Ta mikropauser

En risk med att arbeta hemifrån är att arbetet blir väldigt monotont. Eftersom man inte har fysiska möten får man inte de där naturliga pauserna. Se därför till att ta kortare pauser ofta och gör något helt annat, det är bra för både hjärnan och kroppen!

Videomöten i stället för mejl

En vanlig sak som händer när man jobbar på distans är att man byter sin muntliga kommunikation mot skriftlig. Det kan fungera bra för kortare avstämningar eller input, men att kunna prata med sina kollegor är effektivare och minskar dessutom risken för missförstånd och uteblivna svar.

Använd digitala tjänster som exempelvis Teams, Zoom eller liknande. Både för längre möten med fler deltagare, eller för kortare avstämningar mellan två parter. Det hjälper dessutom till att hålla ihop sammanhållningen med dina kollegor under tiden ni inte kan ses på riktigt.