Artikeln uppdaterad 2018-12-05

I förra veckan samlades över 450 deltagare i Stockholm för att delta i SABOs konferens Klimat- och energikicken. Då gjordes också den officiella lanseringen av Allmännyttans klimatinitiativ.

Redan dagen efter lanseringen hade 67 bostadsföretag anslutit sig. Efter en vecka hade ytterligare tio företag skickat in sin underskrivna avsiktsförklaring om deltagande i Klimatinitiativet.

I dagsläget är nu 77 allmännyttiga bostadsföretag med sammanlagt över 311 000 lägenheter över hela landet med i initiativet.

– Allmännyttan kan bidra till att minska utsläppen av växthusgaser, både i kraft av både sin storlek och sin förmåga att samverka. Jag hoppas att alla medlemsföretag väljer att gå med i Klimatinitiativet. Världen står inför en oerhört stor klimatutmaning, säger Anders Nordstrand, vd på SABO.

”Det är bråttom”

Målet i Klimatinitiativet är att de allmännyttiga bostadsföretagen ska vara fossilfria senast år 2030 och att energianvändningen minskar med 30 procent.

– Det går inte att bortse från vårt ansvar för nuvarande och kommande generationer och deras livsmiljö. Och det är bråttom nu! Vårt bolag tar ansvar och det hoppas vi att alla andra också gör, säger Anette Sand, vd på Stockholmshem, som hör till de första företagen som beslutade att ansluta sig till Klimatinitiativet.

Angelägen fråga

Även Skebo (Skelleftebostäder) deltog i klimatkonferensen och har nu gått med i Klimatinitiativet.

– Att vi hjälps åt att ta hand om miljön på ett bättre sätt är en väldigt angelägen fråga i både det lokala och det globala perspektivet. Därför känns det självklart att vi ansluter oss till initiativet, säger Åsa Andersson, vd på Skebo.

–  Det var oerhört inspirerande att vara med på konferensen som fördjupade sig i områden som energieffektivisering, omställning till klimatsmarta hem och steget till att bli fossilfri. Vi tar med oss många tankar om hur vi själva ska jobba vidare med frågan, säger Kent Ek, förvaltningschef på Skebo.

Stor bredd

Bland de 77 företag som hittills anslutit sig finns allt från stora storstadsbolag till mycket små företag och stiftelser.

– Det är särskilt roligt att se att det finns en sådan stor bredd bland företagen som gått med, säger Patrizia Finessi, miljöexpert på SABO och en av dem som arbetar med Klimatinitiativet.

– Siffran över antalet anslutna företag växer nu dag för dag, det är verkligen härligt att se, säger Gabriella Castegren, energiexpert på SABO.

Här är alla bostadsföretag som är med i Klimatinitiativet, från a till ö:

Alfta-Edsbyns Fastighets AB, Bengtsforshus, Bergs Hyreshus, BodenBo, Bostaden i Umeå, Bostadsbolaget i Göteborg, Bostäder i Borås, Bostäder i Lidköping, Botkyrkabyggen, EdetHus, Eidar (Trollhättans bostadsbolag), Enköpings Hyresbostäder, Ekerö Bostäder, Falköpings Hyresbostäder, Familjebostäder i Göteborg, Flens Bostads AB, Framtiden Byggutveckling, Fristadbostäder, Förbo, Förvaltnings AB Framtiden, Gamla Byn, Gotlandshem, Gårdstensbostäder, Habo Bostäder, Hammaröbostäder, Hebygårdar, Huge Bostäder, Hultsfreds Bostäder, Hyresbostäder i Norrköping, Håbohus, Höganäshem, Kalixbo, Karlshamnsbostäder, Kristianstadsbyggen, Kumla Bostäder, Kungälvsbostäder, Landskronahem, Laxåhem, Lessebohus, Ludvikahem, Lunds Kommuns Fastighets AB, Mitthem (i Sundsvall), Nybro Bostads AB, Nykvarnsbostäder, Nyköpingshem, Nynäshamnsbostäder, Olofströmshus, Osbybostäder, Partillebo, PiteBo, Platen (i Motala), Poseidon (i Göteborg), Salabostäder, Sandvikenhus, Sjöbohem, SKB (Stockholms Kooperativa Bostadsförening),  Skebo (Skelleftebostäder), Skurupshem, Sollentunahem, Stockholmshem, Stubo (i Ulricehamn), Svedalahem, Timråbo, Tjörns Bostads AB, Treklövern Bostads AB, TrelleborgsHem, Uppvidingehus, Vallonbygden, Vingåkershem, Vellingebostäder, Västerviks bostads AB, VätterHem, Ystadbostäder, Årjängs Bostads AB, Älmhultsbostäder, Ängelholmshem samt Österlenhem.