Ekonomen Henrik Mitelman har en bakgrund som analytiker inom finansbranschen, bland annat som chefsstrateg på banken SEB. I dag är han författare, krönikör i Dagens Industri och en fristående trend- och konjunkturbedömare.

Vilken är den svåraste ekonomiska utmaningen för företag just nu?

– Kriget i Ukraina är både en mänsklig tragedi och ett ekonomiskt problem. Sedan är det en betydande utmaning när konsumenterna tvekar, säger Henrik Mitelman.

Specifikt för bostadsföretag – vilka ekonomiska utmaningar är svårast där enligt din bedömning?

– I dag upplevs räntan som ett hot. Men jag tror på räntesänkningar redan nästa år.

Omvänd inflationschock

Vad händer med inflationen framåt, om du får spekulera?

– Den kollapsar nästa år när företag måste rea ut sina varor och konsumenterna kurar ihop sig som igelkottar med taggarna utåt, säger han.

Henrik Mitelman menar att det väntar en inflationschock under nästa år – men inte åt det håll många nu fruktar. Han tror i stället på fallande priser i takt med att vi konsumenter får sämre ekonomi och då håller hårdare i plånboken. Med minskad efterfrågan på varor och tjänster som följd och i förlängningen alltså sänkta eller stillastående priser.

Hyrorna ser han dock som ett undantag – här bör hyresgästerna enligt Henrik Mitelman förvänta sig stigande hyror nästa år.

Följer världsekonomin

Henrik Mitelman följer ständigt det ekonomiska läget inte bara i Sverige, utan även hälsoläget för världsekonomin.

Vilken omvärldsfaktor har för tillfället störst inverkan på svensk ekonomi?

– Galningen i Moskva, svarar han.

Värdiga Nobelvinnare

På måndagen tilldelades den amerikanska trion Ben Bernanke, Douglas Diamond och Philip Dybvig årets ekonomipris till Alfred Nobels minne.

Är de värdiga vinnare av ekonomipriset?

– Absolut. De visar med önskvärd tydlighet hur viktigt det är med välfungerande banker. Finanskriser säger vi ”nej tack” till!

Du ska tala på Sveriges Allmännyttas Ekonomidagar under rubriken ”Den ljusnande framtiden är vår (och svår)”. Vad menar du med det?

– I dåliga tider tenderar man att bara fokusera på nuet och då blir alla deppiga. Det finns en framtid!