OBS! Regeringen har kommit med reviderade förslag i april 2015, läs mer.
Med nya anläggningar avses anläggningar som sätts i drift efter 1 juli 2016. Det innebär att reglerna om energiskattebefrielse även fortsättningsvis kommer att gälla anläggningar som satts i drift före detta datum. Dock ska samma förutsättningar som idag gälla för att få skattebefrielse. Det innebär bland annat att elproducenten inte får sälja en endaste kWh el i sin verksamhet.

Förslaget ingår som en del av ett förslag till reviderat avtal om gemensam elcertifikatsmarknad med Norge. I avtalsförslaget står bland annat: ”Sveriges regering ska lägga fram ett förslag inför riksdagen under 2015 om att ta bort  gällande undantag från skatteplikt i 11  kap. 2 § lagen (1994:1776) om skatt på energi för sådan vindkraftsel som inte levereras yrkesmässigt och för övrig  el från förnybara  energikällor som inte levereras yrkesmässigt . Förslaget ska gälla för anläggningar  som sätts i  drift efter 1 juli 2016.”

Den svenska regeringen har redan tidigare satt upp mål för omfattningen av förnybar el fram till 2020. För att nå målen i utbyggnaden av den förnybara elproduktionen behöver efterfrågan på elcertifikat höjas om nu möjligheten till energiskattebefrielse tas bort. Regeringen kommer därför föreslå en höjd kvotplikt för elcertifikat mellan åren 2018–2034. Tanken är det ska ge producenterna av förnybar el ökade intäkter när de säljer sina elcertifikat.

Regeringen avser att överlämna en proposition med förslagen om ändrad kvotplikt till riksdagen under andra halvan av april 2015. Även avtalet med Norge kommer att läggas fram till riksdagen då. Planeringen är att propositionen ska behandlas av riksdagen före sommaruppehållet 2015. (Anm. 26 maj: regeringen har återkallat propositionen från riksdagen den 22 maj, läs mer).

SABOs kommentar

Regeringen har beaktat vad SABO skrev i sitt remissyttrande 2013. Det vill säga att ett eventuellt slopande av undantaget inte får försämra villkoren för redan gjorda investeringar i förnybara elproduktionsanläggningar. SABOs huvudförslag i yttrandet var dock att undantaget snarare borde utvidgas än slopas.

Ett slopande av undantaget innebär sannolikt negativa ekonomiska konsekvenser för bostadsföretagen vid investeringar i förnybara energikällor. Så är fallet även om några positiva parametrar tillkommer i en investeringskalkyl. Exempelvis kan företaget ta betalt för eventuell överskottsel och intäkterna från försäljning av elcertifikat ökar. Men frågan är om det kompenserar den ökade energiskatten.

Läs regeringens pressmeddelande.
Läs avtalet mellan Sverige och Norge.
Läs SABOs yttrande över förslagen i utredningen ”Beskattning av mikroproducerad el m.m.”