Reduktionen ska gälla den som framställer förnybar el, i en och samma anslutningspunkt matar in förnybar el och tar ut el, har en säkring om högst 100 ampere i anslutningspunkten och har anmält sin mikroproduktion till nätägaren.

Underlaget för skattereduktionen ska bestå av de kilowattimmar förnybar el som har matats in i anslutningspunkten under kalenderåret, dock högst så många kilowattimmar el som tagits ut i anslutningspunkten under året. Underlaget för skattereduktionen får inte överstiga 30 000 kilowattimmar per företag eller per anslutningspunkt om det är flera företag som matar in el i samma anslutningspunkt.

– Det är bra att regeringen har höjt maxbeloppet från det tidigare  utredningsförslaget 6 000 kronor till 18000 kronor. Men det räcker inte på långa vägar för att få till stånd en mer storskalig utbyggnad av förnybar elproduktion hos fastighetsföretagen. SABO har därför ambitionen att inleda ett samarbete med andra organisationer om att driva frågan om att skapa ekonomiska incitament som gör det meningsfullt även för större fastighetsägare att investera i framförallt solcellsanläggningar, säger Peter Wallberg på SABO.