Årets samhällsbyggare är en kategori av utmärkelsen Årets svensk, som utses av nyhetsmagasinet Fokus. Utmärkelserna tilldelas personer som under året ”stuckit ut på ett sätt som förändrat Sverige till det bättre”. Vinnarna ska också ha visat prov på självständighet och originalitet.

Juryns motivering till att utse Michael Pirosanto till Årets samhällsbyggare lyder:

Att vända utvecklingen i det som polisen kallar ”särskilt utsatta bostadsområden”, kan verka hopplöst. Årets samhällsbyggare är den första som lyckats och arbetet började med den egna rollen. Som hyresvärd finns både närvaron, styrkan och, i bästa fall, legitimitet för att kunna lyfta ett område. I somras plockades Gårdsten utanför Göteborg, som första område, bort från polisens lista på ”särskilt utsatta områden”.

Ger hopp för andra områden

Utmärkelsen delades ut under en ceremoni i Stockholm på onsdagen. Michael Pirosanto var mycket stolt och menar att utmärkelsen ger hopp även för andra bostadsområden.

– Långsiktigt arbete och en ständig närvaro i Gårdsten har bland annat gjort att vi får detta priset. Att Gårdsten lämnat listan under 2019 har uppmärksammats i hela Sverige, säger han.

Juryn för Årets svensk 2019:

  • Johan Hakelius, politisk chefredaktör på Fokus
  • Nina Solomin, journalist, författare och kommunikationsansvarig för den statliga expertgruppen för biståndsanalys
  • David Eberhard, överläkare i psykiatri på Danderyds sjukhus
  • Birgitta Stymne Göransson, styrelseledamot med inriktning på lifescience, innovation och tech.
  • Katarina Barrling, docent i statsvetenskap vid Uppsala universitet
  • Magnus Ranstorp, docent i statsvetenskap vid Försvarshögskolan
  • Joel Halldorf, docent i teologi på Uppsala universitetet
  • Bella Goldman, Marknads- och kommunikationsdirektör på Lidl
  • Eva Trouin, privatmarknadschef på Swedbank

 

Kort om Gårdstensbostäder
Gårdstensbostäder är ett av Göteborgs kommunala bostadsbolag och ingår i Förvaltnings AB Framtiden, som är en del av Göteborgs stad. Bolaget bildades 1997 med uppgift att förvalta fastigheterna och även utveckla och förnya området Gårdsten, ett miljonprogramsområde i nordöstra delen av Göteborg. Bolaget äger 2 751 lägenheter och har cirka 80 procent av alla bostäder i området.