Sverige är ett föregångsland när det gäller bredbandssatsningar på lokal nivå. Många kommuner jobbar enligt en modell som främjar konkurrens, som uppskattas av näringslivet och som har fått gott rykte utomlands.

Modellen innebär att kommunerna tar ansvar för att etablera öppna fibernät som alla företag kan använda på lika villkor. I grunden handlar det om att erbjuda en infrastruktur som fungerar precis som vårt lands vägar och järnvägar. Det offentliga äger dem, företag använder dem. Företag får konkurrera fritt om att erbjuda bästa möjliga tjänst till lägsta möjliga pris.

Utbyggnaden av kommunala fibernät är en viktig anledning till att bredbandspriserna i Sverige internationellt sett är väldigt låga. Kostnaderna för en slutkund är 20-30 procent lägre där det finns öppen fiber jämfört med andra områden i Sverige. Detta har i sin tur varit en viktig drivkraft för enskilda hushåll att ansluta sig till de kommunala stadsnäten. I dag har till exempel 70 procent av allmännyttans bostäder och lokaler tillgång till öppna fibernät. Och utbyggnaden går snabbt – det senaste året har 100 000 lägenheter fått tillgång till fibernät.

Nu ger dock EU-kommissionen förslag till en förordning som skulle bromsa den svenska IT-utvecklingen – och skapa oreda i ett redan fungerande system.

Kommissionen vill bland annat att bredbandsaktörer ska kunna kräva att få förlägga nya fiberkablar i andra ledningsägares kanalisation. Detta skapar en rad problem när ledningarna ska underhållas och flyttas.

En annan problematik med förslaget är att bredbandsaktörer ska kunna tvinga sig in i fastigheter. I dag är det fastighetsägaren som äger husets digitala infrastruktur, som i sin tur är kopplat till ett lokalt öppet fibernät. Fastighetsägaren säkerställer således att de boende får ett brett utbud av tjänsteleverantörer med bra, säkra och billiga tjänster. Med kommissionens förslag kan andra aktörer installera parallella nät eller ta befintliga nät i anspråk. Den oreda detta innebär skapar ett ökat risktagande för fastighetsägare och bredbandsoperatörer. Ökat risktagande innebär ökade kostnader för hyresgästerna.

Syftet med EU-kommissionens föreslagna förordning är att effektivisera utbyggnaden av fibernät i Europa och att pressa priserna. Men i Sverige skulle förslaget istället utgöra ett hinder. Vi uppmanar därför näringsdepartementet att argumentera för att Sverige får ett undantag för våra öppna nät. De svenska EU-parlamentariker som engagerar sig i frågan behöver övertyga sina europeiska kollegor om att en och samma lösning inte passar alla länder.

Det finns ingen anledning att acceptera förordningar som sätter stopp för en framgångsrik modell. Det är ett starkt och användbart argument för näringsdepartementet och EU-parlamentarikerna att föra fram.
Kurt Eliasson, VD, SABO (Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag)
Håkan Sörman, VD, SKL (Sveriges Kommuner och Landsting)
Mikael Ek, VD, Svenska Stadsnätsföreningen

Kontakt på SABO:
Anders Johansson, Fastighetsutveckling, tel. 08-406 55 30.