Elin Nordmark är civilekonom och har en magisterexamen i företagsekonomi från Uppsala universitet. Hon började sin karriär som revisor på Riksrevisionsverket och senare på revisions- och konsultföretaget PwC. Därefter har hon varit både controller, business controller, ekonomichef och redovisningschef på olika företag, däribland Uppsalahem – och sedan i höstas är hon expert på Sveriges Allmännytta.

Vad arbetar du med på Sveriges Allmännytta?
– Som expert på fastighetsekonomi arbetar jag med de ekonomifrågor som är viktiga för våra medlemmar. Jag håller i olika utbildningar och ekonomichefsrådet, hjälper medlemmar med direkta frågor och ansvarar för analysen av den ekonomiska statistiken, med mera, säger Elin Nordmark.

Vad hör medlemsföretagen mest av sig till dig om?
– Just nu är intresset stort för resultatet av den ekonomiska statistik som vi samlar in för 2023, till exempel undrar man hur räntekostnaderna påverkar allmännyttan i stort. Men det dröjer några veckor till innan vi vet svaret på det, berättar hon.
– Men generellt så får jag vitt skilda frågor inom ekonomi – allt från komponentredovisning till vad allbolagen säger om marknadsmässiga avkastningskrav.

Vad tycker du är särskilt intressant att arbeta med?
– Statistiken och vad den kan visa kring den ekonomiska verkligheten bland våra medlemmar är intressant. Jag tycker också att det är väldigt givande att hålla utbildningar, att få möjlighet att förmedla kunskap och alltid lär jag mig något nytt. Grädden på moset är att få uppleva när deltagare får aha-ögonblick och säger ”Ah, det är så det funkar alltså!”.

Är det något som du blivit förvånad över sedan du började på Sveriges Allmännytta?
– Att det finns så många olika utbildningar som vi tillhandahåller våra medlemmar, både fler och mer varierade än jag visste förut. Vi är ju faktiskt en fantastisk expertorganisation!

Vad gör du när du inte arbetar?
– Jag har man och tre barn (20, 16 och 11 år), så familjen är en stor del av mitt liv. Sedan i höstas har vi också en katt som bidrar till familjestöket. Jag tycker också om att promenera både i naturen och i stan, läser mycket böcker i perioder – och snart börjar ju trädgårdssäsongen, den bästa tiden på året. Jag odlar en massa grönsaker och kommer på nya projekt till trädgården varje år. I år tror jag att det blir en ny rabatt med en pergola.