- Analys
- 2023-06-14
- Sveriges Allmännytta
Vi har tidigare analyserat energiläget, senast i vintras. Men mycket har hänt sedan dess och det är dags för en uppdaterad analys. Sammanfattningsvis kan vi konstatera att elprisstöd för företag äntligen är klart, men att osäkerheten kring priser tyvärr kvarstår.
Elpriser och elmarknaden
Efter vinterns höga elpriser har elpriserna gått ned, även om de under mars-april steg i norra Sverige jämfört med februari. Elpriserna ligger generellt lågt i hela Sverige förutom i södra Sverige, elområde 4 (SE-4).
Flera gånger har negativa elpriser varit aktuella under maj månad. Dels på grund av god tillgång på vind och sol, dels på grund av höga vattenflöden som pressar elpriserna, dels på grund av att det finska kärnkraftverket Olkiluoto 3 nu producerar el för fullt.
Terminspriserna på Nasdaq visar att marknaden spår att elpriserna går upp till hösten. Priserna är dock fortfarande relativt låga för 2024 och 2025.
Det ligger i linje med Svenska kraftnäts marknadsanalys som beräknar lägre elpriser under 2024-2025 jämfört med 2023. På längre sikt visar deras beräkningar att priserna kommer att bli högre i hela Sverige och att prisskillnaderna mellan de olika elområdena kommer att minska.
Figuren ovan visar månadsmedelvärden på den nordiska elbörsen Nord Pool. Prissättningen och Sveriges elområden förklarades i tidigare analys.
Fjärrvärmemarknaden
Fjärrvärmemarknaden har historiskt varit stabil och de årliga prisökningarna har ofta räknats i ett fåtal procent. Redan förra året såg vi att trenden bröts när prishöjningarna på fjärrvärme i flera fall översteg tio procent. Tyvärr stiger priserna på biobränsle kraftigt, till följd av minskad tillgång och ökad efterfrågan och tillgången på avfall minskar. Vi har redan sett konsekvenser av detta där fjärrvärmebolag aviserar prishöjningar på upp till 80 procent. Prisdialogen kommer bli extra viktig i år och de kommande åren. Vi rekommenderar alla att aktivt delta i Prisdialogen och uppmana de fjärrvärmeleverantörer som inte är med i Prisdialogen, att gå med.
Elprisstöd för företag
Företag med uttagspunkter i elområde 3 och 4 kan sedan 30 maj söka elprisstöd på Skatteverkets hemsida. Till skillnad från stöd till hushållskunder så skall detta stöd sökas, utbetalning sker ej automatiskt.
Många ställer sig frågande kring definitionerna av koncern och fastprisavtal. Vår bedömning är att bostadsbolag anses ingå i koncern om de gör det enligt årsredovisningslagens definition, kommuner anses enligt Skatteverket därmed inte ingå.
Vidare är det ovanligt att bostadsbolag har all sin elanvändning knutet till ett avtalat pris.
Skatteverket har förtydligat att det är endast i de fall då företagets hela elförbrukning har omfattas av fastprisavtal under hela den aktuella tiden som företaget inte får beviljas elstöd.
EU-direktiv och kommande renoveringsvåg
I slutet av mars slutförhandlades EU:s energieffektiviseringsdirektiv (EED), där blev en stor framgång för allmännyttan genom att offentlig aktör i det slutgiltiga förslaget, som kan läsas i sin helhet här, definieras på ett nytt sätt – vilket innebär att allmännyttan i Sverige inte klassas som en offentlig aktör. Vilket i förlängningen innebär att allmännyttan inte behöver gå för privata aktörer i renoveringen och att samma definition kommer att gälla för direktivet för byggnaders energiprestanda (EPBD). EPBD kommer att slutförhandlas under hösten och blir sannolikt klart under vintern. I nuläget ser det ut som att EPBD kommer att innehålla krav om att det befintliga byggnadsbeståndet ska energieffektiviseras, vilket kommer att innebära en i princip omöjlig renoveringsvåg.
Sveriges Allmännytta kraftsamlar i frågan och planerar en grundlig analys och konsekvensbeskrivning av kommande förslag.
Det blir en intressant höst!