Sök Laddar Meny Meny - tunn Öppna Stäng Rensa Asset 25 Asset 26 Asset 27 Asset 28 Asset 29 Asset 30 Asset 31 Asset 32 Asset 33 Asset 34 Asset 35 Asset 36 Asset 37 Asset 38 Asset 39 Asset 40 Asset 41 Asset 42 Asset 43 Asset 44 Asset 45 Asset 46 Asset 47 Asset 48 Asset 49 Asset 50 Asset 51 Asset 52 Asset 53 Asset 54 Asset 55 Asset 56 Asset 57 Asset 58 Asset 59 Asset 60 Asset 61 Asset 62 Asset 63 Asset 64 Asset 65 Asset 66 Asset 67 Asset 68 Asset 69 Asset 70 Asset 71 Asset 72 Asset 73 Asset 74 Asset 75 Asset 76 Asset 77 Asset 7 Asset 5 Asset 6 Asset 4 Asset 8 Asset 19 Asset 2 Asset 23 Asset 20 Asset 18 Asset 11 Asset 22 Asset 21 Asset 13 Asset 12 Asset 1 Asset 17 Asset 15 Asset 14 Asset 16 Asset 9
Logga in
Ange den e-postadress som du använde när du registrerade dig.
Logga in
Glömt lösenord? Skapa konto
Glömt lösenord
Ange den e-postadress och lösenord som du använde när du registrerade dig. Kommer du inte ihåg ditt lösenord kan du använda länken nedan för glömt lösenord.
Återställ Avbryt
Sveriges Allmännytta Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
  • Medlemsverktyg
  • Press
  • Ramavtal
  • Karriär
  • Kontakt
  • In English
  • Logga in
  • Registrera
  • Hem
  • Nyheter
  • Opinion
  • Medlem
  • Akademi
  • Webbshop
  • Nätverk
  • Allmännyttan
  • Om
Boende
Digitalisering
Ekonomi & skatt
Energi
Förvaltning & drift
Hyressättning
Hållbarhet
Integration
Juridik
Klimatinitiativet
Kommunikation
Kompetens & personal
Lokaler
Miljö
Mobilitet
Nyproduktion
Renovering
Styrelseledamot
Medlemsinformation
Utbildningar
Konferenser
Digitala kurser
Företagsförlagda kurser
Seminarier
Allmännyttans traineeprogram
  1. Start
  2. Medlem
  3. Lokaler
  4. Hyresjuridik lokaler
  5. Konkurs
  • Start
  • Medlem
  • Lokaler
  • Hyresjuridik lokaler
  • Konkurs

Konkurs

Corona-viruset påverkar vissa lokalhyresgästers affärsmöjligheter och innebär risker för att de försätts i konkurs. Nedan följer en kort redogörelse för vad som gäller i sådana fall. Reglerna om konkurs finns i 31 § hyreslagen.

Lokaler
  • Hyresjuridik lokaler
    • Konkurs
    • Semesterparagrafen
    • Gränsdragning bostadshyresavtal och lokalhyresavtal
  • Mallar för digitala blanketter
  • Checklista för trygg lokaluthyrning
  • Kurser och konferenser
  • Lokaler och ägarstyrning
  • Nyckeltal
  • Stadsdelsutveckling

När ett företag försätts i konkurs utser tingsrätten en konkursförvaltare. Det är konkursförvaltarens uppdrag att reda ut vilka tillgångar och skulder som finns i företaget och att betala företagets skulder (enligt prioritetsordning). Med konkursbo avses de tillgångar som konkursförvaltaren tar över när en person eller ett företag försätts i konkurs.

Hyresgästens möjligheter att säga upp hyresavtalet

Om hyresgästen försätts i konkurs får konkursboet säga upp avtalet med gällande uppsägningstid utan hänsyn till hyresavtalets längd. Låt säga att ett hyresavtal löper på fem år, till exempel 1 januari 2019 till och med den 31 december 2023 med nio månaders uppsägningstid. Den 23 mars 2020 försätts hyresgästen i konkurs. Konkursboet kan då säga upp avtalet med nio månaders uppsägningstid. Om uppsägning sker samma dag som konkursen kan uppsägning ske till den 23 december 2021. Uppsägning behöver alltså inte ske till den 31 december 2023 som varit fallet om konkursen inte inträffat.

Hyresvärdens möjligheter att säga upp hyresavtalet

Hyresvärden får under vissa förutsättningar säga upp hyresavtalet vid hyresgästens konkurs. Har hyresgästen inte tillträtt lokalen när konkursen inträffar får hyresvärden säga upp avtalet till omedelbart upphörande om hyresvärden saknar säkerhet som denne kan acceptera eller om konkursboet inte ställer sådan säkerhet inom en vecka från hyresvärdens begäran. Har hyresgästen tillträtt lokalen vid konkursen, vilket sannolikt är det vanligaste scenariot, kan hyresvärden säga upp hyresgästen med gällande uppsägningstid. Uppsägningstiden är normalt nio månader vid längre tidsbestämda avtal. Hyresvärden behöver i detta fall inte vänta till den avtalade hyrestidens utgång. Konkursboet kan dock hindra hyresvärdens uppsägningsmöjligheter. Det gör boet genom att:

  1. ställa säkerhet, om sådan redan inte finns, inom en månad efter hyresvärdens uppmaning,
  2. åta sig att svara för hyresgästens skyldigheter under hyrestiden, eller
  3. överlåta hyresrätten till någon som hyresgästen enligt 36 § hyreslagen är berättigad att överlåta hyresrätten till.

Vad gäller tredje punkten kan noteras att det krävs att hela verksamheten inklusive hyresrätten till lokalen överlåts, inte endast hyresrätten som sådan och att hyresvärden inte har befogad anledning att motsätta sig att hyresrätten överlåts. Lagen ställer även krav på att hyresgästen (i detta fallet konkursboet) kan visa synnerliga skäl för att överlåtelse ska få ske om hyresförhållandet inte varat längre än tre år. I rättsfallet RBD 11:89 konstaterade Bostadsdomstolen att konkurs i sig inte är ett sådant synnerligt skäl. Däremot kan det vara fråga om synnerliga skäl om det inträffat en särskilt beaktansvärd händelse som hyresgästen inte råder över och som innebär att denne inte kan fortsätta rörelsen. I det aktuella rättsfallet ansågs dock inte hyresgästens kapitalförluster eller den omständigheten att personal riskerade att förlora sina arbeten som sådana skäl. Om konkurser till följd av Corona-viruset är ”en särskilt beaktansvärd händelse” är dock oklart.

Hyresvärdens eventuella uppsägning ska delges konkursförvaltaren. Holmqvist/Thomsson, Hyreslagen – En kommentar, Norstedts, 12 uppl. 2019, s 283, föreslår att uppsägningen adresseras till ”AB X i konkurs genom AB X konkursbo, företrätt av Y (konkursförvaltaren)”. Observera att uppsägningen ska ske i enlighet med de formaliakrav som normalt gäller för hyresvärdens uppsägning av lokalhyresgäster.

Hyresvärden kan även säga upp hyresgästen/konkursboet till omedelbart upphörande på grund av obetalda hyror. I det fallet har konkursförvaltaren att iaktta en återvinningsfrist på två veckor från delgivning av uppsägningshandlingen, eller ansökan om avhysning hos kronofogden eller tingsrätten, för att undvika att hyresrätten förverkas. Förverkas hyresrätten kan det bli svårt för konkursförvaltaren att sälja verksamheten.

Vad kan hyresvärden göra när hyresgästen inte återlämnar lokalen?

Ett problem som vissa hyresvärdar råkat ut för är att konkursbon dröjer med att tömma lokalen till lång tid efter konkursen, även i de fall där konkursboet inte accepterat att stå för hyresgästens skyldigheter mot hyresvärden. Om hyresvärden skickar ett meddelande till konkursboet med uppmaning att ställa lokalen till hyresvärdens förfogande och konkursboet inte inom en månad gör detta ansvarar konkursboet för hyran från konkursbeslutet till dess lokalen ställs till hyresvärdens förfogande. Gör inte konkursboet det blir hyresvärdens fordran på hyra en så kallad massafordran. Det innebär att konkursboet måste betala hyrorna innan andra fordringsägare får betalning ur konkursen. Det är alltså viktigt att hyresvärden så snart som möjlighet uppmanar konkursboet att återlämna lokalen.

Bilagt finns ett förslag till hur ett brev till konkursboet kan formuleras där denna uppmaning finns med. Nedan följer även en checklista på lämpliga åtgärder när en lokalhyresgäst går i konkurs.

Checklista

  • När ni får vetskap om att en lokalhyresgäst försatts i konkurs bör ni kontrollera tingsrättens konkursbeslut. I beslutet anges vem som utsetts till konkursförvaltare (vanligen en advokat).
  • Ta en muntlig kontakt med konkursförvaltaren. Fråga vilka planer förvaltaren har för verksamheten och lokalen. Är det aktuellt med fortsatt drift eller överlåtelse av verksamheten Hur ska hyresgästens skulder till hyresvärden hanteras med mera. Om möjligt kan det vara bra att träffa en skriftlig överenskommelse med konkursförvaltaren. Ni bör också ange vilka fordringar ni har på hyresgästen.
  • Kan ni inte träffa en överenskommelse bör ni skicka ett brev till förvaltaren där relevanta frågor ställs i enlighet med 31 § hyreslagen innefattande bland annat en uppmaning om återlämnande sker, se förslag i Bilaga.
  • Fundera på vad som är mest affärsmässigt i den uppkomna situationen. Om det är enkelt att hyra ut lokalen till någon annan kan det finnas skäl att säga upp avtalet med uppsägningstid enligt någon av grunderna ovan eller till omedelbart upphörande till följd av obetalda hyror. Bedömer ni det som mer affärsmässigt att avvakta och låta konkursförvaltaren hitta en köpare till verksamheten kan det vara bättre att vänta med en uppsägning.

Information för medlemmar, inloggning krävs

Alla medarbetare och förtroendevalda i Sveriges Allmännyttas medlemsföretag kan skapa konto på sverigesallmannytta.se. Som inloggad på ditt konto kommer du åt information och verktyg som av olika skäl är förebhållen Sveriges Allmännyttas medlemmar.
Logga in
Skapa konto
Vilka företag är medlemmar i Sveriges Allmännytta?

Som medlem i Sveriges Allmännytta får du och ditt företag:

  • Stöd och service i det dagliga arbetet genom rådgivning, konsultstöd, utbildningar, nätverk, trycksaker och information.
  • Goda arbetsförutsättningar genom Sveriges Allmännyttas nationella och internationella omvärldsbevakning, påverkansarbete och branschsamarbeten.
Dela:

Kontakt hos Sveriges Allmännytta

placeholder+image
Lars Matton
Chefsjurist, Ekonomi & Juridik
För juridisk rådgivning, ring 08-406 55 50.  
lars.matton@sverigesallmannytta.se
08-406 55 32

Relaterade utbildningar

Se alla utbildningar

Avflyttningsbesiktning

Att kunna erbjuda hållbara och moderna boenden är centralt för ett bostadsföretag. För att kunna göra detta är besiktning av boenden både vid inflytt och utflytt viktigt. Den här kursen fokuserar på ...
Juridik
Flera tillfällen

Praktisk juridik i bostadsförvaltning

Den här kursen är till för dig som vill bredda din kunskap inom det praktiska arbetet i bostadsförvaltningen. Vilka regler är det som gäller i kontakten mellan hyresvärd och hyresgäster och hur bör...
Juridik
Stockholm, 21 maj
Se alla utbildningar

Relaterade trycksaker

Riktlinjer för andrahandsuthyrning

Riktlinjer i syfte att förebygga en okontrollerad utbredning av andrahandshyresm...
Juridik
Tryckår: 2019 | 14 sidor
Kostnadsfri
Medlemsinformation
Logga in för att läsa
Logga in

Uthyrning och förvaltning av bostäder – vägledning för behandling av personuppgifter

Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta har i samarbete med Studentbostadsföre...
Digitalisering, Digitaliseringsinitiativet, Juridik
Tryckår: 2020
Kostnadsfri
Ladda ner
Få senaste nytt direkt i din inkorg
Här kan du välja att prenumerera på våra olika nyhetsbrev och utskick. Nyheter från Sveriges Allmännytta, Allmännyttan Akademi, Allmännyttans Klimatinitiativ och för dig som är medlem finns även nyhetsbrev inom olika ämnen.
Tack för visat intresse
Vi har registrerat din prenumeration på Sveriges Allmännyttas nyhetsbrev inom {{successText}}
{{displayText}} {{selectedNewsletters.length}}
{{newsletter.name}}
FÖR MEDLEMMAR Logga in
{{newsletter.name}}
Logga in för att prenumerera

Kontakt

Sveriges Allmännytta

08-406 55 00
info@sverigesallmannytta.se

Sociala medier

  • LinkedIn

Genvägar

  • Allmännyttan Akademi
  • Webbshop
  • Press
  • Behandling av personuppgifter
  • Visselblåsarsystem
  • Cookie-inställningar
  • Hem
  • Nyheter
  • Opinion +
    • Alla ämnen +
      • En bostadspolitik för alla +
        • Förturer i allmännyttan – fördjupning
        • Vräkningsförebyggande arbete – fördjupning
      • Öka bostadsbyggandet
      • Balanserade ekonomiska villkor behövs
      • Hyressättning som fungerar
    • Allmännyttan kommenterar
    • Remissyttrande
    • Allmännyttan 2030
    • Goda exempel på samhällsnytta
    • Allmännyttans arena
    • Forskning
    • EU-kommentarer
    • Internationellt
  • Medlem +
    • Boende
    • Digitalisering
    • Ekonomi & skatt +
      • Finansiell simulering
      • Kalkylstöd ränteavdragsberäkning
      • Konsulttjänster
    • Energi
    • Förvaltning & drift +
      • AFF Avtalssystem
      • Rena hus – en digital städkurs
      • Konsulttjänster
    • Hyressättning +
      • Konsulttjänster
    • Hållbarhet
    • Integration +
      • Konsulttjänster
    • Juridik
    • Klimatinitiativet +
      • Ramavtal Klimat- och energikonsulter
    • Kommunikation +
      • Ordlistan
      • Parlören
      • Pressbevakning
    • Kompetens & personal +
      • Konsulttjänster
    • Lokaler
    • Miljö
    • Mobilitet
    • Nyproduktion
    • Renovering
    • Styrelseledamot
    • Medlemsinformation +
      • Medlemsregister
  • Akademi
  • Webbshop
  • Nätverk
  • Allmännyttan
  • Om +
    • Medlemsregister
  • Konsulttjänster
  • Registrera dig
  • Logga in
  • Medlemsverktyg
  • Press
  • Karriär
  • Kontakt
Tre tecknade figurer mot orange bakgrund

Nätverk hos oss

Söker du andra med samma roll som du att nätverka med, för bollplank och erfarenhetsutbyte? Här hittar du våra nätverk med kontaktpersoner.
Nätverk
En stad gjord av papp med hus, träd, gator och en polisbil

Vilka frågor driver vi?

Hur ställer sig Sveriges Allmännytta i olika frågor? Ställningstaganden, rapporter, remisser och mera inom aktuella områden.
Opinion

Lediga tjänster

Arbeta i allmännyttan? Här hittar du de tjänster som annonseras ut just nu hos våra medlemsföretag.
Lediga tjänster

Prenumerera på nyhetsbrev

Som prenumerant får du allmännyttiga nyheter, information och tips från oss och våra medlemsbolag.
Nyhetsbrev