Under onsdagen var det premiär för det senaste tillskottet i SABOs kombohusfamilj. De tre vinnarmodellerna för Kombohus Småhus presenterades under Fastighetsdagarna i Skövde – och förstapristagaren Götenehus hade byggt upp ett helt hus för beskådan på torget utanför.

Och knappt hade det nya ramavtalet hunnit träda ikraft förrän den första beställningen rullade in.

Enplanshus i centrala Nora

De som först knackade på småhusdörren var bostadsbolaget i Nora, som vill utnyttja ramavtalet för att bygga 12–16 lägenheter i parhus i ett plan. Antalet beror på hur många hus som kan placeras på den tilltänkta tomten, som ligger centralt i Nora.

– SABOs Kombo Småhus passar bra in i det här området, där det är en blandning av villakvarter och hyresfastigheter, säger Leif Johansson, fastighetschef på Norabostäder.

–  Det är jätteroligt att Norabostäder blir först ut med våra nya småhus, och att de var så snabba. Vi hade nog inte trott att den första beställningen skulle komma fullt så fort, det hade ju inte ens gått tio timmar av avtalsperioden, säger Jonas Högset, chef för fastighets- och boendeenheten på SABO.

Byggstart nästa år

Norabostäder siktar på att börja bygga under första halvåret nästa år, men planeringen är fortfarande i ett tidigt skede. Det finns dock redan en fastställd detaljplan.

– Vi tror att det här är ett attraktivt boende för till exempel villaägare som vill flytta till ett modernt och lättskött boende i vacker miljö. Det är ju dessutom nära både butiker och service, säger Leif Johansson.