Ett av SNS-forskarnas förslag är att hjälpa barnfamiljer att flytta bort från de utsatta områdena, till exempel genom att ge dem förtur i bostadskön.

Men Åsa Schelin ser inte detta som en lösning.

– Det gynnar kanske ett enskilt barn men bidrar inte till ett tryggare område. Vi kan ju inte tömma områdena på barn, utan här måste man jobba långsiktigt med att öka tryggheten för alla barn som bor där och som kommer att flytta in, säger hon till Dagens Samhälle.

Stora skolsatsningar behövs

Hon understryker också vikten av långsiktighet och att inte göra kortsiktiga insatser.

– Många är väldigt projekttrötta i våra områden. Det behövs betydande satsningar på skolan liksom på samhällsservice så att det finns till exempel vårdcentraler, bibliotek och fritidsverksamheter, säger hon i intervjun.

Oförtjänt dåligt rykte

SNS-rapporten pekar också på att det faktiskt inte blivit värre i de utsatta områdena, trots att mediebilden kan ge motsatt intryck.

Åsa Schelin delar SNS-forskarnas bild och menar att de utsatta områdena har oförtjänt dåligt rykte – även om situationen med kriminalitet och utsatthet i många områden är utmanande finns också positiva tendenser, framhåller hon och lyfter Klockaretorpet i Norrköping som ett gott exempel.

Läs hela artikeln i Dagens Samhälle här (endast för inloggade prenumeranter).