Det är ett erkännande av den viktiga roll dessa aktörer spelar i utvecklingen, och lyfter fram de goda exemplen så att andra kan lära och ta efter.

– Vi har fantastiska vinnare i år, kommenterar Maria Stenström, 2030-sekretariatet och sammankallande i juryn. Våra vinnare är doers, men de tänker även långsiktigt och väger in alla de aspekter som spelar in för en lyckad omställning.

Örebrobostäder vinner Laddguldet 2021

Örebrobostäder tilldelas Laddguldet för Fastighetsägare 2021 för sitt absolut ledande helhetstänk kring hur elbilsladdningen kan hänga samman med produktion, lagring och delning av el.

Juryn lyfter att Örebrobostäder med beslutsamhet, mod, innovationshöjd och kreativitet vänder på hela begreppet – från ”Hur många elbilar tål elnätet?” till ”Hur många elbilar behöver elnätet?”.

Väsbyhem vinner Laddbronset 2021

En topplacering tilldelas ytterligare ett allmännyttigt bolag. Väsbyhem vinner Laddbronset för sin ledande satsning på forskning och utveckling kopplat till elfordonsomställningen.

Väsbyhems erfarenheter av olika kundgruppers beteende och behov, möjligheterna till delad mobilitet genom bilpooler och intresset för elcyklar kommer att vara relevant för många andra aktörer, och att de generöst delar med sig, skriver juryn i sin motivering.

Läs om alla vinnarna: