I dagsläget är det svårt för unga att hitta sin första egna bostad i Uppsala. För att få hyra en liten lägenhet med en lägre hyra krävs ofta många år i bostadskön. Därför har Uppsalahem beslutat att pröva så kallade kompiskontrakt.

Kontrakten är till för unga under 27 år, där två kompisar delar på kontraktet i bostaden under 4 år.

– Vi vill underlätta för unga att komma in på bostadsmarknaden snabbare. Därför lanserar vi kompiskontrakt, där två vänner kan dela på kontraktet och hyran. Eftersom det är ett tidsbegränsat kontrakt kan de båda vännerna fortsätta att samla kötid till en egen bostad, och under tiden de har en trygg och förhoppningsvis rolig boendetid hos Uppsalahem, säger Mattias Tegefjord, vd Uppsalahem.

De första kompiskontrakten ligger i stadsdelen Eriksberg, där det finns det dubblettlägenheter med två enskilda rum och kokvrå i mitten. Bostäderna börjar renoveras under hösten och öronmärks för kompisboende.

Utvärdering efter ett år

Projektet ska pågå under ett år för att sedan utvärderas. Sedan tidigare har Uppsalahem även ett tusental ungdomsbostäder för unga under 27 år, cirka 4 500 studentbostäder, senior- och trygghetsbostäder samt ett antal bostäder i kollektiv.

Kompiskontrakt har tidigare införts i vissa andra kommunägda bostadsbolag, till exempel Väsbyhem, Botkyrkabyggen och genom Bostadsförmedlingen i Stockholm till allmännyttan i huvudstaden.