- Boende
- 2025-05-20
- Sveriges Allmännytta
Mer än var sjunde invånare i Sverige uppges ha utsatts för våld i nära relationer och kvinnor är mest utsatta. Störst andel återfinns i åldersgruppen 20–24 år och psykiskt våld är vanligast, samtidigt som det är den typ av våld som anmäls i lägst utsträckning.
– Att söka stöd och hjälp ligger ofta närmare till hands än att polisanmäla. Psykiskt våld är inte alltid ett brott i juridisk mening, och spåren syns inte utanpå, men kränkningar och förödmjukningar kan ge stora konsekvenser för individen, säger Åsa Schelin.
Hon påpekar att det ofta är svårt att ta sig ur en våldsam relation, och att fysiskt och psykiskt våld ofta följs av ett ekonomiskt våld som begränsar den våldsutsattas handlingsutrymme.
– Men kunskapen om olika former av våld är begränsad, och en aktör som kan bidra med mycket för att motverka våld i nära relation är bostadsföretagen.
Kommunal utveckling i Jönköpings län, som är en samverkansorganisation med 13 kommuner, har därför tagit fram en kostnadsfri webbutbildning som riktar sig just till bostadsföretag.
Webbinarium med brett program
I samarbete med Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna hålls inom kort ett webbinarium för att lyfta frågan om våld i nära relation och sprida information om utbildningen.
– Det känns angeläget och roligt att vi får vara med och sprida den här utbildningen som ett värdefullt stöd för våra medlemmar. Webbinariet i sig har också ett spännande program och kommer vara väl värt att se, från framstående forskning på området till hyresjuridiska aspekter, säger Åsa Schelin, som själv medverkar på webbinariet.
Sex av tio bolag arbetar mot våld
Närmare 60 procent av landets bostadsbolag arbetar för att motverka våld i nära relationer, enligt en enkät bland Sveriges Allmännyttas medlemsföretag.
– Att bistå med lägenheter för stadigvarande boende för våldsutsatta är en självklarhet för de flesta, oftast i samarbete med kommunen. Men det är också många bostadsföretag som aktivt arbetar med att stärka personal och grannar i civilkurage, och göra tydligt hur man kan agera utan att sätta sig själv i fara.
Allmännyttig nominering till europeiskt pris
Störningsjouren i Göteborg delar under webbinariet med sig av hur allmännyttiga Framtidenkoncernen i Göteborg arbetar med Våga bry dig, ett systematiskt arbete mot våld och för civilkurage som pågått sedan 2018.
Koncernen har nyligen blivit nominerade i den europeiska tävlingen European Responsible Housing Awards för sitt bidrag Våga bry dig – Sommarjobbare mot våld. Vinnarna koras den 5 juni i Dublin (se länk nedan).
Här finns mer information och anmälan till webbinariet den 4 juni.