I dag kräver kartläggning av grönytor inom bostadsbeståndet ofta omfattande manuellt arbete. Samtidigt ökar behovet av tydliga underlag för att kunna planera, följa upp och utveckla användningen av grönytor. Trots att det finns viss öppen GIS-data från myndigheter är bearbetningen resurskrävande, och konverteringen till praktiskt användbara nyckeltal är ofta ett hinder.

– Detta understryker behovet av ett automatiserat arbetsflöde – ett flöde som med hjälp av artificiell intelligens (AI) kan skapa en översiktlig och mätbar bild av fastigheters ytskikt, säger Carl Ståhle, digitaliseringsexpert på Sveriges Allmännytta.

Stöd i strategiskt arbete

Projektet, med arbetsnamnet Krontech, syftar till att ta fram en prototyp som automatiskt kan analysera krontäckning, marktäckning och relevanta ekosystemtjänster. Metodiken utvecklas med särskilt fokus på fastighetsbolags behov, och ska kunna användas som stöd i strategiskt arbete kring exempelvis:

  • Vilka miljöer som har tillräcklig krontäckning och var den behöver höjas
  • Kartlägga och värdera biologisk mångfald och andra ekosystemtjänster
  • Var behöver klimatanpassningsåtgärder prioriteras i beståndet

– Att förenkla och snabba på kartläggning av trädens krontäckning och andra grönytor från offentliga kartdata är en viktig pusselbit i klimatanpassningsarbetet, säger Patrizia Finessi, miljöexpert på Sveriges Allmännytta.

Projektet genomförs i samarbete mellan IVL, Sveriges Allmännytta, Gotlandshem, Helsingborgshem, Strängnäs Bostad, Västerviks Bostad och Uppsalahem. Resultatet ska göras tillgängligt för hela branschen som har behov och nytta av en mer automatiserad och datadriven process.

Projektet startar i maj 2025 och pågår fram till våren 2026.

För mer information kontakta Carl Ståhle.