- Nyproduktion
- 2025-07-04
- Sveriges Allmännytta
Reglerna i BBR (Boverkets Byggregler) och EKS (Boverkets konstruktionsregler) har ersatts med nya byggregler i nio olika nya föreskrifter. I de nya byggreglerna regleras funktionskrav – vad som ska uppnås, inte hur kraven ska uppnås.
Med färre detaljerade krav på specifika mått vill Boverket öppna upp för innovation och utveckling. De nya byggreglerna innehåller därför inte rekommendationer på tekniska lösningar eller metoder som uppfyller kraven i byggreglerna.
– Bostadsbolag och andra byggherrar behöver nu ställa tydliga krav i beställningar och upphandlingar. Och vi som är branschföreträdare behöver ta fram rekommendationer och vägledningar om tekniska lösningar som uppfyller kraven i byggreglerna, säger Tove Lundmark Söderberg.
Så påverkas byggherrar – sex exempel
Regelförändringarna får stor påverkan på bostadsföretag som bygger nytt eller bygger om. Här är några exempel:
- Byggherren ansvarar för att en byggnad uppfyller samhällets minimikrav. De nya byggreglerna innebär att byggherrar behöver visa för kommunen att de som ska utföra byggprojektet har teknisk kunskap och är fackmässiga.
- Byggherrar ska kunna på ett tydligt sätt redogöra för sin tolkning av kraven i byggreglerna och på vilket sätt byggherrens tekniska lösning uppfyller kraven. Här är det bra att använda sig av branschrekommendationer eller branschvägledningar.
- De nya byggreglerna ställer också krav på dokumentation och kontroller vid projektering och utförande. Det blir viktigt att från start se till att ta fram omfattande och rätt dokumentation och kontroller.
- Eftersom kraven i byggreglerna kan tolkas på olika sätt och rutiner för dokumentation och kontroller kan skilja sig åt så är det bra att ha en tidig dialog med kommunen.
- Även upphandlingsarbetet berörs, eftersom byggherren ansvarar för att uppfylla kraven i byggreglerna. Det blir viktigt att göra tydliga kravställningar i avtal eftersom en hänvisning till byggreglerna inte längre avser måttsatta krav.
- De nya byggreglernas krav på fackmässighet, kontroll vid projektering och utförande samt dokumentation av kontroller innebär att det i upphandlingen även är viktigt att ställa krav på rätt kompetens hos konsulter, arkitekter och entreprenörer.
Mjuk övergång
För att göra det lättare att gå över till de nya byggreglerna är det möjligt att använda de tidigare byggreglerna fram till den 1 juli 2026.
Detta gör Sveriges Allmännytta
Branschorganisationen Sveriges Allmännytta kommer att ge medlemsföretagen olika former av stöd i övergången till de nya byggreglerna.
Sofia Hansdotter (fastighetsutvecklingsexpert på Sveriges Allmännytta), Martin Ingvarson (lokalexpert på Sveriges Allmännytta) och Tove Lundmark Söderberg (jurist på Sveriges Allmännytta) har samlat en arbetsgrupp med flera medlemsföretag för att ta fram stöd för de nya byggreglerna. Arbetsgruppen har haft ett uppstartsmöte och arbetet kommer att pågå under hösten.
Vill du vara med i arbetsgruppen?
Det finns fortfarande möjlighet att delta i arbetsgruppen. Anmäl intresse till Martin Ingvarson eller Sofia Hansdotter.
Har du frågor om de nya byggreglerna?
I så fall är du varmt välkommen att kontakta Tove Lundmark Söderberg (se kontaktuppgifter nedan).
Mer information om Boverkets nya byggregler
Här finns Boverkets information om regelarbetet och vägledning till de nya byggreglerna.
Svensk Byggtjänst har tagit fram en kostnadsfri tjänst som hjälper byggherrar att hitta rätt i det nya regelverket, med hela regelverket i en sorterad och sökbar vy: Stöd för byggregler.
Nya byggreglerna i fokus på Fastighetsutvecklingsträffen
På Fastighetsutvecklingsträffen den 21–22 januari 2026 kommer de nya byggreglerna och arbetsgruppens stöd till Sveriges Allmännyttas medlemsföretag vara en av programpunkterna.
Mer information om programmet publiceras i september – håll utkik!