Marie Linder anser inte att bilden av en obalanserad hyresstruktur, med billiga lägenheter i attraktiva innerstadslägen och dyra ute i förorterna, är korrekt. Det är en av myterna kring Stockholm, menar hon.

– Det är dyrare att bo i innerstan, så ser det ut för både nyproducerat, renoverat och orenoverat. Enligt den statistik vi har skiljer det 30 procent mellan ytterstad och innerstad i Stockholm. Men det finns ju skäl till att vi nu jobbar med en systematisering av hyrorna i Stockholm.

En annan myt är att hyresgästerna bor så stort i Stockholms innerstad.

– Det stämmer inte. Den största andelen lägenheter är treor och mindre.

Den lilla tanten som sitter ensam i en jättestor lägenhet, finns hon inte?

– Jag har hört talas om henne, och dessutom ska hon bo på Östermalm, men jag har fortfarande sett henne i verkligheten. De tanter jag pratat med i Stockholm, de sitter inte i stora lägenheter, de funderar på hur de ska ha råd att bo kvar i de små lägenheter de bor i.

— I Stockholm finns det väldigt mycket makt och media. Stockholm är också en storstad med en stark innerstad och ytterförorter.

Marie Linder, Hyresgästföreningen

Varför är så mycket stridigheter kring hyrorna just i Stockholm?

– I Stockholm finns det väldigt mycket makt och media. Stockholm är också en storstad med en stark innerstad och ytterförorter, det påverkar. Men det finns fler platser där det varit lite knöligt.

Marie Linder hoppas att parterna snart kan enas om en ny systematisk hyresmodell för Stockholm.

– Allmännyttan sitter ju nu tillsammans med Hyresgästföreningen Region Stockholm och för de här diskussionerna. Det känns bättre förankrat i vår organisation nu.

Vad kan hända om inte bilden av en dysfunktionell hyresmarknad ändras?

– Konsekvensen kan ju bli att hyresrätten i det långa loppet inte finns kvar som boendeform. Men jag tillhör dem som är optimister. Jag tycker ju att hyresrätten är en fantastisk boendeform, och jag tror att det finns goda möjligheter att jobba med utvecklingar i systemet.

Krånglar Hyresgästföreningen i förhandlingarna? Har Hyresgästföreningen veto i förhandlingarna? Hur har det gått med den nya regeln om att förhandlingarna inte ska hålla på längre än tre månader? Hör svaren från Marie Linder poddavsnittet här eller i en app i telefonen.

Radio Allmännyttan finns i de vanligaste poddapparna (som Poddcaster, Itunes, Acast och Soundcloud). Prenumerera på podden i appen så missar du inte när det publiceras nya avsnitt.

Lyssna på avsnitten om hyror och Stockholmsfixering

”Det är bara situationen i Stockholms innerstad som styr svensk bostadspolitik.” Sant, falskt eller mittemellan?

Intervju med Marie Linder, ordförande i Hyresgästföreningens riksförbund, som tycker att det är farligt att ta ett litet geografiskt område som utgångspunkt för hyressättningen i hela landet.

18 april 2018 | 25 minuter

Pelle Björklund om hyresstrider och Stockholmsfixering

Intervju med Pelle Björklund, vd för Svenska Bostäder, som länge försökt förhandla fram ett nytt hyressystem för staden. Han är även ordförande i SABOs hyresråd, som lagt förslag om hur hela hyressättningssystemet kan förbättras.

18 april 2018 | 25 minuter

Om Marie Linder

Är:

ordförande i Hyresgästföreningens riksförbund.

 

Tidigare:

kommunikationschef på LO i elva år. Har innan dess arbetat i funktionshinderrörelsen samt politiskt, som oppositionsråd (S) i Tyresö och på regeringskansliet, under Ingvar Carlssons statsministertid.

 

Mer:

Har varit aktiv i sin egen lokala hyresgästförening i Tyresö i över 25 år.

Aktuell som:

intervjuad i Radio Allmännyttan