Tidigare har det mest talats om social housing som exempel på vilken modell man absolut inte till ha i Sverige, med bilder av nedgångna kaserner i engelska eller franska förorter.

Men i dag är det allt fler som för fram social housing som en lösning för att få fram bostäder som människor med låg inkomst har råd med.

Definitionen på social housing, eller socialbostäder som det ofta kallas på svenska, brukar vara bostäder där bara hyresgäster som tjänar under en viss inkomst får flytta in. De bostäderna kan antingen samlas i hela områden, hela hus eller sprängas in här och var bland ”vanliga” lägenheter.

Anders Nordstrand, vd för SABO, ser ökad segregation som en av riskerna med socialbostäder.

Finns det fler konsekvenser om man öppnar dörren mot mer social housing?

– Det blir ett utpekande som vi inte har i Sverige idag, att alla vet att i vissa hus eller vissa lägenheter där bor personer som har låg inkomst eller sociala problem. Det här vet väldigt snabbt grannar eller barnens kamrater i skolan. Den typen av boende vill vi absolut inte ha, säger han.

Varför diskuteras social housing nu allt mer? Finns det några fördelar? Vilka kostnader kan uppstå? Finns det redan socialbostäder? Lyssna på poddavsnittet om social housing här eller i din telefon – finns i din vanliga poddapp. Sök efter Radio Allmännyttan och prenumerera på podden så missar du inte när det kommer nya avsnitt.

Lyssna på poddavsnitten om social housing här

”Lite socialbostäder kan väl inte skada.” Sant, falskt eller mittemellan?

Intervju med SABOs vd Anders Nordstrand, som ser stora risker med social housing-system – till exempel en kraftigt krympt allmännytta.

4 april 2018 | 26 minuter

Martin Ådahl om affordable housing

Intervju med Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl, som vill införa ett särskilt låginkomstboende, men under benämningen affordable housing.

4 april 2018 | 24 minuter

Om Anders Nordstrand

Är nu:

vd för SABO, allmännyttans bransch- och intresseorganisation.

Tidigare:

vd för bostadsbolaget Mimer i Västerås, vd för Micasa, ett kommunägt Stockholmsbolag specialiserat på bostäder för äldre. På 90-talet vd för Stockholms turistbolag.

Aktuell som:

intervjuad om social housing i Radio Allmännyttan.