Placeholder

En podd om bostäder, politik och samhälle

I podden Radio Allmännyttan intervjuas företrädare från allmännyttan, de privata fastighetsägarna, hyresgästföreningen, byggindustrin, polisen och politiker med utgångspunkt i vanliga bostadspolitiska påståenden. Svaren landar såklart lite olika, och det blir tydligt hur olika bostadsfrågorna uppfattas. Eller i vissa fall kanske lika.

Till varje påstående hör två avsnitt – samtal med två personer med olika ståndpunkter. Intervjuare är Helene Ahlberg, bostadsjournalist sedan 25 år, och reporter på Tidningen Allmännyttan.

Lyssna på poddarna här via webben eller i en app i telefonen – Radio Allmännyttan finns i de vanligaste poddapparna (som Poddcaster, Itunes, Soundcloud och Overcast).

Har vi hyresreglering i Sverige?

Jörgen Mark-Nielsen

”Men hyresreglering, det har vi ju redan”. Sant, falskt eller mittemellan? Samtal med Jörgen Mark-Nielsen, utredningsansvarig på Sveriges Allmännytta och flerfaldig statlig utredare av hyressättningssystemet och allmännyttan.

11 juni 2018 | 20 minuter

Martin Lindvall

”Men hyresreglering, det har ju vi ju redan”. Sant, falskt eller mittemellan? Samtal med Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på Fastighetsägarna Sverige.

11 juni 2018 | 23 minuter

Svarta hyreskontrakt – genväg för medelklassen eller kassako för brottssyndikaten?

Helena Henriksson

”Att köpa ett svart hyreskontrakt är väl inte så farligt, det gör ju alla”. Sant, falskt eller mittemellan? Intervju med Helena Henriksson, jurist på Sveriges Allmännytta och expert i utredningen om svarthandel med hyreskontrakt.

16 maj 2018 | 24 minuter

Kristian Halldin

”Att köpa ett svart hyreskontrakt är väl inte så farligt, det gör ju alla”. Sant, falskt eller mittemellan?
Intervju med Kristian Halldin, operativ samordnare på Polisen (i en myndighetssatsning mot organiserad brottslighet).

17 maj 2018 | 23 minuter

Är Sverige färdigbyggt nu?

Jonas Högset

”Prisras på nya bostäder, bäst att sätta byggstopp innan krisen kommer.” Sant, falskt eller mittemellan? Intervju med Jonas Högset, chef för Sveriges Allmännyttas fastighets- och boendeenhet, som vill att det börjar byggas för mindre plånböcker. Men hur?

2 maj 2018 | 23 minuter

Catharina Elmsäter-Svärd

”Prisras på nya bostäder, bäst att sätta byggstopp innan krisen kommer.” Sant, falskt eller mittemellan? Intervju med Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier, som ser statsstöd till infrastruktur som en bra motor för bostadsbyggande.

3 maj 2018 | 25 minuter

Ska trubbel i Stockholm styra hela Sveriges bostadspolitik?

Pelle Björklund

”Det är bara situationen i Stockholms innerstad som styr svensk bostadspolitik.” Sant, falskt eller mittemellan? Intervju med Pelle Björklund, vd för Svenska Bostäder, som länge försökt förhandla fram ett nytt hyressystem för staden. Han är även ordförande i Sveriges Allmännyttas hyresråd, som lagt förslag om hur hela hyressättningssystemet kan förbättras.

18 april 2018 | 25 minuter

Marie Linder

”Det är bara situationen i Stockholms innerstad som styr svensk bostadspolitik.” Sant, falskt eller mittemellan? Intervju med Marie Linder, ordförande i Hyresgästföreningens riksförbund, som tycker att det är farligt att ta ett litet geografiskt område som utgångspunkt för hyressättningen i hela landet.

18 april | 25 minuter

Social housing – skamhusens återkomst eller bra låginkomstboende?

Anders Nordstrand

”Lite socialbostäder kan väl inte skada.” Sant, falskt eller mittemellan? Intervju med Sveriges Allmännyttas vd Anders Nordstrand, som ser stora risker med social housing-system – till exempel en kraftigt krympt allmännytta.

4 april 2018 | 26 minuter

Martin Ådahl

”Lite socialbostäder kan väl inte skada.” Sant, falskt eller mittemellan? Intervju med Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl, som vill införa ett särskilt låginkomstboende, men under benämningen affordable housing.

4 april 2018 | 24 minuter

Marknadshyra – döden eller frälsningen för hyresrätten?

Chris Österlund

”Får vi bara marknadshyra skulle hyresmarknaden börja fungera som den ska.” Sant, falskt eller mittemellan? Samtal med Chris Österlund, vd för bostadsbolaget Botkyrkabyggen och medlem i både Hyreskommissionen och allmännyttans hyresråd.

19 mars 2018 | 29 minuter

Stefan Ränk

”Får vi bara marknadshyra skulle hyresmarknaden börja fungera som den ska.” Sant, falskt eller mittemellan? Samtal med Stefan Ränk, koncernchef för fastighetsbolaget Einar Mattson.

19 mars 2018 | 39 minuter