Placeholder

En podd om bostäder, politik och samhälle

Intervjuer, samtal och resonemang om nya heta och ständigt aktuella bostadsfrågor.

Lyssna på poddarna via webben eller i en app i telefonen – Radio Allmännyttan finns i de vanligaste poddapparna (Podcaster, Itunes, Soundcloud, Acast och Overcast).

Programledare: Helene Ahlberg.

Senaste avsnitten

Det finns ett köpfönster för samhällsfastigheter

Trenden för samhällsfastigheter har vänt från säljläge till köpläge för kommunerna och det finns ett fönster för kommunerna att köpa tillbaka de fastigheter man sålt till privata fastighetsbolag, men inte alltför länge, säger Kommuninvests tf forskningschef Erik Törnblom i ett samtal om sektorn samhällslokaler.

25 oktober 2023 | 29 minuter

Hur räntekänslig är allmännyttan?

Intervju med Erik Törnblom, t f forskningschef på Kommuninvest, om det ekonomiska läget i allmännyttan och i kommunerna. Hur illa kan läget bli för högt belånade bostadsföretag? Är det läge att binda räntan nu? När vänder räntenivåerna?

8 oktober 2023 | 27 minuter

Vad är det svåraste med att flytta en stad?

Hur påverkas bostadsbolaget av den stora stadsflytten i Kiruna? Vad är allmännyttans roll i skapandet av nya stadsdelar? Och vilka är de största utmaningarna när staden omvandlas? Intervju med Kirunabostäders vd Mikael Pudas.

16 augusti 2023 | 25 minuter

Därför blev det inga upplopp på Råslätt

Annika Vikström, förvaltningschef på Vätterhem, och Åsa Karlsson, chef för förvaltning och teknik på Vätterhem, berättar om dagen när politikern Rasmus Paludan kom till Jönköping för att demonstrera – och varför det inte blev kravaller här som i andra svenska städer. Samtal om Vätterhems trygghetsarbete och hur bilden av området Råslätt ändrats genom åren.

18 juni 2023 | 27 minuter

Varför skulle standardisering vara räddningen för byggandet?

Vad är egentligen standardiserat byggande? Om det kan leda till billigare bostäder – varför slår det inte igenom bredare? Sex branschröster ger svar: André Saxbo (Sweco), Johan Oléhn (Vimarhem), Åsa Johansson, Sofia Hansdotter (Sveriges Allmännytta), Christian Nilsen och Sven-Olof Ljunggren (Habo Bostäder).

6 mars 2023 | 45 minuter

Ulrica Runemar och Åsa Schelin

Vad är nyckeln till färre vräkningar? Samtal med Ulrica Runemar, utredare på SKR, och Åsa Schelin, boendeexpert på Sveriges Allmännytta, om orsaker till vräkningar och hur bostadsbolag och kommuner kan arbeta tillsammans för att minska antalet vräkta hyresgäster.

9 maj 2022 | 60 minuter

Lennart Weiss

Så måste byggbranschen jobba för att ta sig upp ur fuskträsket. Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, berättar om systematiskt fusk hos underentreprenörer, men också om Veidekkes kontrollmetoder, samarbete med byggfacket och hur många år branschen har för att ta sig ur fuskträsket – och vad som händer om man inte gör det.

31 mars 2022 | 59 minuter

Morgan Jansson

”Inga byggbolag kan garantera att vi får ett brottsfritt bygge”. Morgan Jansson, inköpschef Stockholmshem, berättar om det allmännyttiga initiativet Rättvist byggande och arbetet för att få sundare byggen: metoderna, erfarenheterna, brottsstatistiken, polisanmälningarna, med- och motgångar.

19 januari 2022 | 46 minuter

Åsa Jarder och Sofia Heintz

Varför är det så svårt att hejda fusk och kriminalitet i byggandet? Åsa Jarder, projektchef på Skanska, och Sofia Heintz, byggexpert på Sveriges Allmännytta, diskuterar hur byggföretag och bostadsbolag kan arbeta för att få sundare byggarbetsplatser och sund konkurrens, delar erfarenheter, borrar i orsakssamband och reder ut krångliga begrepp.

30 november 2021 | 51 minuter

Kicki Björklund

”Vi får aldrig ge upp ett utsatt bostadsområde”. Kicki Björklund, vd på Bostadsbolaget i Göteborg, berättar hur man arbetat för att höja tryggheten i områden som Biskopsgården och Hammarkullen – och delar med sig av både goda och mindre goda erfarenheter.

9 september 2021 | 37 minuter

Helene Ramsmo och Åsa Schelin

Hur kan man öka tryggheten i utsatta bostadsområden? Samtal med Helene Ramsmo, kommunpolis i Angered, och Åsa Schelin, boendeexpert på Sveriges Allmännytta, om samverkan, problembilder och olika sätt att höja tryggheten. Exempel på både lyckade och mindre lyckade initiativ.

9 augusti 2021 | 26 minuter

Lennart Wahlstedt

Hur höjer man statusen på utemiljöarbete? Lennart Wahlstedt, utemiljöchef på Poseidon och allmännyttans representant i Trädgårdsnäringens centrala yrkeskommitté, berättar om hur kompetenskrav kan höja yrkets attraktivitet och göra det lättare att rekrytera ny personal. Han jämför också förvaltning i egen regi med entreprenad.

15 februari | 17 minuter

Michael Pirosanto

Så lyftes Gårdsten från listan över utsatta områden. Gårdstensbostäders vd Michael Pirosanto berättar om bostadsbolagets egen modell för förvaltning – och hur den ledde till att Gårdsten lyftes från polisens lista över särskilt utsatta områden.

1 februari 2021 | 27 minuter

Specialpoddar

Anders Nordstrand

Hur påverkas allmännyttan av coronaläget? Hur agerar bostadsbolagen, vilka råd ger Sveriges Allmännytta – och vad borde regeringen göra? Intervju med Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta.

27 mars 2020 | 24 minuter

Säsong 2: Liveinspelade poddar

Marino Wallsten

”Vi behöver starta ett allmännyttigt bolag för att klara bostadsbehovet.” Fagersta kommun ska göra något unikt – starta ett helt nytt allmännyttigt bostadsbolag. Varför och hur? Kommunalrådet Marino Wallsten (S) i ett samtal om samhällsplanering och livet i en liten bruksort.

4 mars 2020 | 25 minuter

Britt Bergström

”Väktare kan inte öka tryggheten i bostadsområdet.” Hur jobbar Bostadsbolaget rent konkret och dag för dag i ett område som Biskopsgården? Och hur påverkas det av våldsdåd i andra förorter? Samtal med distriktschef Britt Bergström.

28 januari 2020 | 31 minuter

Axel Josefson

Har idén om låga hyror i Frihamnen hamnat i en byrålåda? Intervju med Axel Josefson, kommunstyrelsens ordförande (M) i Göteborg, om hållbart byggande, social housing, allmännyttans roll och en hel del annat.

6 november 2019 | 29 minuter

Linda Jonsson

Ska allmännyttan bara vara till för de svagaste på bostadsmarknaden? Samtal med Linda Jonsson, analytiker på byggkoncernen Veidekke, om social housing och borgerlighetens värsta misstag.

22 oktober 2019 | 29 minuter

Magnus Lindgren

Hur kan man öka tryggheten i bostadsområdena? Samtal med ex-polisen Magnus Lindgren, generalsekreterare i Tryggare Sverige, om växande brottslighet och otrygghet – och vilka åtgärder som kan göra faktisk skillnad.

9 oktober 2019 | 34 minuter

Anders Borg

”Social housing är det dummaste sättet”. Anders Borg diskuterar allmännyttans roll, hyressättning, urbansiering, klimatfrågan och varför det ska finnas 40-våningshus i stadskärnorna.

25 september 2019 | 25 minuter

Säsong 1: Sant, falskt eller mittemellan?

Radio Allmännyttan prövar sanningshalten i några vanliga bostadspolitiska påståenden, från olika infallsvinklar. Intervjuer med företrädare från fastighetsbranschen, hyresgäströrelsen, politiker, byggindustrin och polisen. Svaren landar lite olika – eller ibland lika.

Har vi hyresreglering i Sverige?

Jörgen Mark-Nielsen

”Men hyresreglering, det har vi ju redan”. Sant, falskt eller mittemellan? Samtal med Jörgen Mark-Nielsen, utredningsansvarig på Sveriges Allmännytta och flerfaldig statlig utredare av hyressättningssystemet och allmännyttan.

11 juni 2018 | 20 minuter

Martin Lindvall

”Men hyresreglering, det har ju vi ju redan”. Sant, falskt eller mittemellan? Samtal med Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på Fastighetsägarna Sverige.

11 juni 2018 | 23 minuter

Svarta hyreskontrakt – genväg för medelklassen eller kassako för brottssyndikaten?

Helena Henriksson

”Att köpa ett svart hyreskontrakt är väl inte så farligt, det gör ju alla”. Sant, falskt eller mittemellan? Intervju med Helena Henriksson, jurist på Sveriges Allmännytta och expert i utredningen om svarthandel med hyreskontrakt.

16 maj 2018 | 24 minuter

Kristian Halldin

”Att köpa ett svart hyreskontrakt är väl inte så farligt, det gör ju alla”. Sant, falskt eller mittemellan?
Intervju med Kristian Halldin, operativ samordnare på Polisen (i en myndighetssatsning mot organiserad brottslighet).

17 maj 2018 | 23 minuter

Är Sverige färdigbyggt nu?

Jonas Högset

”Prisras på nya bostäder, bäst att sätta byggstopp innan krisen kommer.” Sant, falskt eller mittemellan? Intervju med Jonas Högset, chef för Sveriges Allmännyttas fastighets- och boendeenhet, som vill att det börjar byggas för mindre plånböcker. Men hur?

2 maj 2018 | 23 minuter

Catharina Elmsäter-Svärd

”Prisras på nya bostäder, bäst att sätta byggstopp innan krisen kommer.” Sant, falskt eller mittemellan? Intervju med Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier, som ser statsstöd till infrastruktur som en bra motor för bostadsbyggande.

3 maj 2018 | 25 minuter

Ska trubbel i Stockholm styra hela Sveriges bostadspolitik?

Pelle Björklund

”Det är bara situationen i Stockholms innerstad som styr svensk bostadspolitik.” Sant, falskt eller mittemellan? Intervju med Pelle Björklund, vd för Svenska Bostäder, som länge försökt förhandla fram ett nytt hyressystem för staden. Han är även ordförande i Sveriges Allmännyttas hyresråd, som lagt förslag om hur hela hyressättningssystemet kan förbättras.

18 april 2018 | 25 minuter

Marie Linder

”Det är bara situationen i Stockholms innerstad som styr svensk bostadspolitik.” Sant, falskt eller mittemellan? Intervju med Marie Linder, ordförande i Hyresgästföreningens riksförbund, som tycker att det är farligt att ta ett litet geografiskt område som utgångspunkt för hyressättningen i hela landet.

18 april | 25 minuter

Social housing – skamhusens återkomst eller bra låginkomstboende?

Anders Nordstrand

”Lite socialbostäder kan väl inte skada.” Sant, falskt eller mittemellan? Intervju med Sveriges Allmännyttas vd Anders Nordstrand, som ser stora risker med social housing-system – till exempel en kraftigt krympt allmännytta.

4 april 2018 | 26 minuter

Martin Ådahl

”Lite socialbostäder kan väl inte skada.” Sant, falskt eller mittemellan? Intervju med Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl, som vill införa ett särskilt låginkomstboende, men under benämningen affordable housing.

4 april 2018 | 24 minuter

Marknadshyra – döden eller frälsningen för hyresrätten?

Chris Österlund

”Får vi bara marknadshyra skulle hyresmarknaden börja fungera som den ska.” Sant, falskt eller mittemellan? Samtal med Chris Österlund, vd för bostadsbolaget Botkyrkabyggen och medlem i både Hyreskommissionen och allmännyttans hyresråd.

19 mars 2018 | 29 minuter

Stefan Ränk

”Får vi bara marknadshyra skulle hyresmarknaden börja fungera som den ska.” Sant, falskt eller mittemellan? Samtal med Stefan Ränk, koncernchef för fastighetsbolaget Einar Mattson.

19 mars 2018 | 39 minuter