Socialbostäder, eller social housing, nämns allt oftare som en väg att ordna boende åt låginkomsttagare och trångbodda nyanlända.

I Göteborg vill de styrande politikerna se till att människor med olika plånbokstjocklek kan flytta till de nybyggda lägenheterna i Älvstaden och vill därför sätta ett hyrestak på en del av lägenheterna. Ett slags social housing, menar många.

Martin Ådahl vill öppna upp för billigare boendeformer. Men begreppet social housing är belastat med negativa associationer och han använder i stället beteckningen affordable housing. Alltså åtkomliga bostäder, i betydelsen att många kan ha råd att bo där.

— Vi har jättemånga fina regler för hur man ska bygga och samtidigt har vi ungdomar som kraschar från soffa till soffa och familjer som bor inklämda på liten yta.

Martin Ådahl, riksdagskandidat för Centerpartiet i Stockholm

– Det har byggts jättemycket i Stockholm, men nästan bara dyra lyxlägenheter. Samtidigt har vi väldigt många människor som behöver komma in i staden eller Stockholmsområdet och som inte får några bostäder för att de är alldeles för dyra, säger han.

Det handlar om både unga, pensionärer och barnfamiljer som har svårt att hitta boenden.

– Vi har jättemånga fina regler för hur man ska bygga och samtidigt har vi ungdomar som kraschar från soffa till soffa och familjer som bor inklämda på liten yta.

För att få fram billigare bostäder till vissa grupper vill han se en särskild princip för tilldelning av kommunal mark. Och att vissa bostäder kan byggas med mindre strikta byggregler.

Hur ska det gå till? Vilka regler kan man tulla på? Vad händer med allmännyttan? Lyssna på podden här nedan eller i en app i din telefon (som Podcaster, Itunes eller Soundcloud).

Lyssna på poddavsnitten om social housing här

Martin Ådahl om affordable housing

Intervju med centerpartisten Martin Ådahl, som vill införa ett särskilt låginkomstboende, men under benämningen affordable housing.

4 april 2018 | 24 minuter

”Lite socialbostäder kan väl inte skada.” Sant, falskt eller mittemellan?

Intervju med SABOs vd Anders Nordstrand, som ser stora risker med social housing-system – till exempel en kraftigt krympt allmännytta.

4 april 2018 | 26 minuter

Om Martin Ådahl

Är nu:

Riksdagskandidat för Centerpartiet i Stockholms stad. Är även Centerpartiets chefsekonom och biträdande partisekreterare.

Tidigare:

Startade magasinet Fokus och den grönliberala tankesmedjan Fores. Var även med och startade Finanstidningen. Har arbetat på Riksbankens avdelning för penningpolitik.

Aktuell som:

Lagt förslag om affordable housing. Intervjuad i Radio Allmännyttan.