– Marknadshyra skulle få hyresrätten att fungera på det sätt den är avsedd för. Idag är det den mest otillgängliga delen av bostadsmarknaden, när den i själva verket ska vara den mest tillgängliga, säger Stefan Ränk i podden.

Han tror att hyrorna i ett system med marknadshyra skulle gå upp där det är bostadsbrist och sänkas där det är överskott. Och han vill skriva avtal med sina hyresgäster enskilt, utan Hyresgästföreningen, i tioåriga kontrakt med förutbestämd hyra.

— I dagens system blir många fastighetsägare passiva och bekväma och feta katter.

Stefan Ränk, koncernchef Einar Mattsson

– I dagens system blir många fastighetsägare passiva och bekväma och feta katter. Jag vill att fastighetsägare som anstränger sig ska bli belönade, inte de som ligger och utnyttjar systemet. För det är free riders idag som verkligen tjänar pengar. Och det är det som gör mig förbannad.

Skulle det byggas fler hyreshus med fri hyressättning?

– Jag vet inte, ärligt talat. Och det tror jag ingen vet, faktiskt.

Hamnar hyresgästerna i klorna på värden och måste acceptera vilken hyra som helst? Varför inte nöja sig med att förändra inom systemet? Hör vad Stefan Ränk svarar på de och andra frågor.

Lyssna på poddavsnitten om marknadshyra här

Marknadshyra – döden eller frälsningen för hyresmarknaden?

Samtal med Stefan Ränk, koncernchef för fastighetsbolaget Einar Mattson.

19 mars 2018 | 39 minuter

Om marknadshyror med Chris Österlund

Samtal med Chris Österlund, vd för allmännyttiga bostadsbolaget Botkyrkabyggen, och medlem i både Hyreskommissionen och allmännyttans hyresråd.

19 mars 2018 | 29 minuter

Om Stefan Ränk

Är:

koncernchef för bolaget Einar Mattsson, och sonson till grundaren Einar Mattsson.

Om bolaget:

Einar Mattsson bygger, äger och förvaltar hyreshus i Stockholm. En av Stockholms största privata fastighetsägare. Förvaltar även andras fastigheter.

Aktuell som:

intervjuad i podden Radio Allmännyttan.