- Energi
- 2025-05-21
- Sveriges Allmännytta
Årets höjningar – i genomsnitt 10,6 procent mellan 2024 och 2025 – är de högsta som uppmätts sedan Nils Holgersson-gruppen inledde sina kartläggningar 1996. Det tidigare rekordet sattes 2023, då snittet låg på 9,6 procent.
– Precis som vi visade i vår analys förra året så är detta fullt möjligt med de intäktsramar som elnätsbolagen har, vilket i sin tur är en konsekvens av den nuvarande lagstiftningen – och det här kommer att fortsätta om inte våra politiker agerar, säger Björn Berggren, energiexpert på Sveriges Allmännytta, som är en av de åtta bostadsorganisationerna i Nils Holgersson-gruppen (se nedan).
Högsta och lägsta höjningarna

Diagrammet visar förändringar i elnätsavgifterna mellan 2024 och 2025.
Mölndal står för den största ökningen i landet (35,5 procent), men trots det ligger avgiften fortfarande under genomsnittet. Även Ronneby höjer mycket (31,3 procent). men ligger ännu nära mitten av prislistan. Andra kommuner med höjningar runt 30 procent är bland andra Bjuv, Helsingborg och Ängelholm.
– Det är tydligt att 2025 blir ett nytt rekordår för elnätsavgifterna. Även tidigare lågprisområden genomför nu omfattande höjningar, säger Rikard Silverfur, som är ordförande i Nils Holgersson-gruppen och utvecklings- och hållbarhetschef på Fastighetsägarna.
– Det tyder på en bred trend att justera upp avgifterna oavsett lokala förutsättningar. Det är en mycket allvarlig utveckling.
Högsta och lägsta elnätsavgifterna

Diagrammet visar elnätsavgifterna 2024 och 2025.
De högsta elnätspriserna 2025 återfinns i flera jämtländska kommuner, däribland Härjedalen, Bräcke och Ånge. Här ligger priset på över 191 öre per kilowattimme, mer än 50 procent högre än rikssnittet.
Samtidigt visar undersökningen att de stora företagen Vattenfall och Ellevio tillämpar en enhetsprismodell där alla kunder betalar samma pris, oavsett var de bor. Eons priser delas upp i tre regionala zoner som sträcker sig över stora områden.
– Elnätsbolagen behöver svara på frågan om det är rimligt att elnätspriset är detsamma i till exempel Malmö som i Ydre, en av de mest glesbefolkade kommunerna i södra Sverige, utan att kunderna får veta varför, säger Rikard Silverfur.
Ökat utrymme för höjningar
De rekordstora höjningarna kan ske efter att Energimarknadsinspektionen höjt intäktsramarna för elnätsföretagen för perioden 2024–2027. Det innebär att bolagen nu har utrymme att ta ut högre avgifter än tidigare.
– Det är uppenbart att elnätsföretagen försöker använda det ökade utrymmet till fullo. Det är ingen överraskning – vi har länge varnat för att detta skulle ske. Samtidigt visar utvecklingen tydligt att den nuvarande regleringsmodellen inte är hållbar, säger Rikard Silverfur.
Läs mer och ladda ner statistik här
På Nils Holgersson-gruppens webbplats finns mer information om elnätspriserna 2025, inklusive tabeller per kommun, jämförelser över tid och data per elnätsföretag. Här finns också underlaget att ladda ner i excel- och pdf-format.
Nils Holgersson-gruppen representerar sex bostadsorganisationer i Sverige: Sveriges Allmännytta, Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen, HSB, Riksbyggen och Bostadsrätterna.
Gruppen granskar och jämför kostnader för vatten, avlopp, avfall, elnätsavgifter och fjärrvärme, med syftet att främja rättvisa och effektiva tjänster i hela Sverige. Målet är att öka medvetenheten om kostnaderna för dessa, vilket är 50 miljarder kronor årligen, och bidra till en positiv utveckling inom de olika områdena, vilket ska gagna både fastighetsägare och boende.