- Renovering
- 2011-06-22
- Sveriges Allmännytta
Relining eller stambyte – rapport ger vägledning
– Rapporten visar att under rätt omständigheter kan relining vara det bättre alternativet för att åtgärda bristfälliga spillvattensystem, säger Stefan Björling, ansvarig för renoveringsfrågor på SABO.
Rapporten har tagits fram för att möta behovet hos de fastighetsägare som känner sig osäkra inför valet mellan en relining och ett stambyte. Den visar att en stor majoritet av beställarna är nöjda och kan tänka sig att använda relining igen.
– Vi lägger stor vikt på den del av rapporten som visar på de erfarenheter som projektledare på beställarsidan berättar om, merparten av de intervjuade är anställda på SABO-företag.Sammanlagt representerar de 15 000 lägenheter som har relinat sina spillvattensystem och de anser att det har fungerat tillfredsställande i de flesta fall, säger Stefan Björling.
Toxiska komponenter?
Material som i en del fall används vid relining har starkt toxiska komponenter. Men rapporten visar att den färdiga produkten bedöms vara ofarlig enligt gällande kunskap och bestämmelser. De emitteringar som finns ligger också inom ramen för gällande gränsvärden när väl materialet har härdat sig.
Livslängd för relinat avloppssystem oklart
Relining har förekommit i Sverige i 20 år och det har hittills inte framkommit att någon utförd relining har slutat fungera på grund av ålder. Det går alltså i dagsläget inte att säga hur lång livslängd ett relinat avloppsystem har. Men det finns skäl att tro att reliningtekniken kommer att förbättras ytterligare i framtiden, inte minst med tanke på att KTH har beviljats medel för en doktorandtjänst som ska forska vidare kring ämnet.
– Vi ser detta som ett första steg mot bättre kunskap om relining. SABO kommer att fortsätta jobba aktivt för att föra tekniken och kunskapen framåt, säger Stefan Björling.
Bakgrund:
Rapporten har initierats av Fastighetsägarna Stockholm och SABO med syfte att samla erfarenheter kring relining ur ett beställarperspektiv för att kunna stärka fastighetsägare i sin roll som beställare. Dels presenterar rapporten en undersökning av den tekniska statusen på reliningar utförda på avloppsledningar. Dels beskriver den beställarnas erfarenheter av relining. Relining av tappvattenledningar berörs inte i rapporten.
KTH har varit projektledare vid genomförandet av utredningen. Brandkontoret, Familjebostäder, HBV,HSB Länsförsäkringar, Riksbyggen; Stockholms hem, Svenska Bostäder är andra organisationer som har ingått i Styrgruppen för utredningen. BRiF och VVS-företagen har medverkat i referensgruppen.