- Nyproduktion
- 2013-07-02
- Sveriges Allmännytta
Hur kan byggandet öka och byggkostnaderna sänkas? Några av svaren är: SABOs Kombohus samt HSB Bostads Future. Eller som SABOs vd Kurt Eliasson sade under seminariet:
– Det är den nya alerta allmännyttan, som bygger SABOs Kombohus, som gör det möjligt att bygga till rimliga priser!
SABOs Kombohus var också det första exemplet som de många åhörarna fick lära sig mer om under seminariet. Petter Jurdell, chef för Fastighetsutveckling på SABO berättade om två prispressande ramupphandlingar av nyckelfärdiga flerfamiljshus som de allmännyttiga bostadsföretagen nu kan avropa. Och intresset är stort. Idag är 1 000 lägenheter inne i en produktionsprocess och fler lär det med säkerhet bli.
– Vår prispressade ramupphandling ger också byggbolagen kraft och vilja att bygga bra bostäder på ett kostnadseffektivt sätt. Det gäller att gå på kostnadsjakt i hela värdekedjan, sade Petter Jurdell.
Håkan Falk, VD, HSB Bostad, berättade om HSBs satsning på billigare byggande i HSB Bostads Future. Mer om det finns att läsa här
– Vi kan inte påverka mer än entreprenadkostnaderna och det gör vi också med HSB Bostads Future. Resten av kostnaderna är skatter, mark och övrigt och de kan inte vi göra så mycket åt, sade Håkan Falk.
Sverige ligger i topp när det gäller höga byggpriser bland EU-länderna. I seminariets avslutande paneldebatt fick Stefan Attefall frågan vad man kan göra åt det.
– Jag tycker att SABOs Kombohus och HSBs arbete är fantastiskt! Vi måste få mer industrialiserat byggande och göra mer upprepningar i byggprocesserna. Det är inte bara en kostnadsfråga utan även en kvalitetsfråga. Vid upprepningar minskar felen, sade Stefan Attefall.
Han tycker att det är märkligt att Stockholm, som har en sådan brist på hyresrätter, inte bygger till exempel SABOs Kombohus i Hjorthagen som angränsar till det nya bostadsområdet Norra Djurgårdsstaden som nu är under uppförande. På det svarade Tomas Rudin, oppositionsborgarråd (S), Stockholms stad:
– Det nuvarande styret i Stockholms stad är mer intresserade av prestigebyggen än att bygga billigt och mark säljs till den som är villig att betala mest. Det drabbar bland annat alla unga som behöver en egen bostad. Detta är inte byggherrarnas fel, utan är en konsekvens av bristen på bostadspolitik. Men jag delar också analysen att man måste jobba med att pressa byggpriserna, vilket SABO och HSB är goda exempel på, sade han.
Anders Lago, förbundsordförande i HSB Riksförbund, betonade att alla aktörer måste bidra till att få igång bostadsbyggandet och pekade på hur Sverige skiljer sig från andra länder i Europa.
– Vi är nästan enda landet som inte har stöd till nyproduktion av bostäder. Istället ger vi subventioner till de som redan har en bostad, till exempel i form av ROT-avdrag.
Svante Hagman, chef för NCC Construction, anser att mycket finns att lära av Finlands bostadspolitik.
– Där ser flera aktörer till att man får fram byggbar mark. Priset på mark är reglerat och man ger ett kostnadstak för hur mycket bostäderna får kosta. Sedan får entreprenörerna tävla om att bygga till lägsta pris, berättade han och framhöll behovet av en sammanhållen process, vilket han anser är viktigare än reformerad hyressättning eftersom det på de flesta orter idag redan råder maxhyra i nyproduktion.
Hela seminariet går att se i efterhand här.