Utbildningen, som startar digitalt den 27 augusti 2025, riktar sig alla som vill förstå grunderna i modern fastighetsstyrning och digitalisering, med lite extra fokus på små och medelstora bolag – som ofta har lite mer begränsade resurser. 

En idé som växte fram på Klimat- och Energikicken 

Bakgrunden till utbildningen var ett föredrag under konferensen Klimat- och Energikicken i höstas. Andreas Skälegård, energi- och installationssamordnare från Uddevallahem presenterade bolagets arbete med smart styrning – något som väckte tankar hos Björn Berggren, energiexpert på Sveriges Allmännytta. 

– Det Andreas berättade var både konkret och inspirerande. Det visade att även mindre bolag med begränsade resurser kan ta stora kliv framåt, säger Björn Berggren. 

Det blev starten på ett samarbete mellan Sveriges Allmännytta, Uddevallahem, Lunds Kommuns Fastighets AB (LKF) och Örebrobostäder (ÖBO). Tillsammans har de utvecklat innehållet till den nya utbildningen. 

Fokus på befintlig teknik – inte stora investeringar 

En enkätundersökning inom nätverket för energi- och driftfrågor, bekräftade att många redan har uppkopplade fastigheter och sensorer för inomhusklimat. Men potentialen att använda tekniken smartare är stor. 

– Det handlar inte alltid om nya stora investeringar, utan om att jobba mer datadrivet, säger Andreas Skälegård, som också medverkar som föreläsare i utbildningen. 

Han lyfter särskilt vikten av kunskap och nätverk:

– Många har en hel del hård- och mjukvara på plats som de säkert kan nyttja bättre. Genom ny kunskap, men också ett nätverk av personer inom samma skrå tror jag att många kan ta stora kliv framåt genom detta. 

Från inspiration till konkret kursupplägg 

Kursen består av sex digitala träffar där deltagarna får lära sig om allt från styrsystems uppbyggnad till smarta funktioner, datainsamling och upphandling. Utbildningen avslutas med tre dagar i Örebro; först en heldag där teori omsätts till praktik, därefter deltar gruppen på konferensen Klimat- och Energikicken. 

Bland föreläsarna finns även Jonas Tannerstad, chef för el och automation på Örebrobostäder. Han ser en enorm potential i att arbeta med datadriven styrning. 

– På ÖBO har vi sett att rätt teknik, i kombination med rätt arbetssätt, ger både energibesparingar och ökad boendekomfort. Nu vill vi inspirera fler att ta klivet, säger Jonas Tannerstad.