Snedvridning av konkurrensen

Anmälan blir en test av den nya lagstiftningen som ger Konkurrensverket möjlighet att förbjuda en kommun att bedriva verksamhet som snedvrider konkurrensen. Anmälan beror också enligt Telenor på att de inte fått någon respons när företaget hört av sig till Luleå kommun.

– Det är ett av de av de främsta skälen till att vi går vidare mot just Luleå kommun. Vi har försökt under en längre tid att ha en dialog med kommunen och påpekat de här snedvridningarna. Men vi har över huvud taget inte fått någon kontakt, de har inte ens formellt svarat, säger Ola Hanson, chefsjurist på Telenor Sverige.

Lulebo replikerar

– Jag blir förvånad eftersom vi har haft en upphandling för två år sedan. Där valde Telenor att inte ge något anbud. Vi följer lagen om offentlig upphandling och vi ser internetuppkoppling precis som ett kylskåp, något som de flesta vill ha, säger Anders Sandberg, vd för Lulebo.

Bredbandsföretaget som vann upphandlingen i Luleå är det privata bredbandsföretaget Riksnet. Lulebo förbereder nu en ny upphandling av bredbandstjänster.

– Det ska ut på ny förfrågan så jag förstår inte riktigt när Telenor säger att konkurrensen snedvrids. Vi hälsar dem välkomna att lämna en offert, säger Sandberg.

Anders Sandberg är också fundersam över Telenors uppgifter om att bolaget inte lyckats skapa en dialog med Luleå kommun.

– Vi har i alla fall inte hört av dem på två år. Men de är hjärtligt välkomna att föra en dialog.

Tomas Sundström, vd på kommunalt ägda Lunet, har också svårt att förstå Telenors kritik.

– Jag vet inte i detalj vad Telenor anför emot oss men vi har naturligtvis inte olika prissättning på fiber. Vi har en standardprislista och den gäller för alla operatörer, säger Sundström.