– Vi såg tidigt att direktivet kommer att beröra många av våra medlemmar och dessutom bli krävande att leva upp till. Därför tog vi ett snabbt beslut att starta det här, ganska omfattande, programmet, säger Magnus Ulaner, klimat- och hållbarhetsexpert på Sveriges Allmännytta.

38 medlemsföretag med cirka 90 medarbetare har anmält sig till programmet som kickar igång den 5 oktober. Därefter hålls utbildningstillfällen en gång per månad under ett års tid. Programmet startar med en bred inflygning kring hållbarhetsrapportering för att därefter gå in på djupet kring vilka krav som kommer att ställas på hållbarhetsrapporteringen och revisionen framöver. Det riktar sig till främst ekonomichefer och hållbarhetschefer.

Både bredd och djup

– Programmet säkerställer att man har ordning på torpet och den kommer att innebära att man skruvar in de nya bestämmelserna i bolagets styr-DNA. Hållbarhetsfrågorna ska komma med på bredden och djupet och de som är ansvariga för rapporteringen kommer att få de verktyg som de behöver, säger Magnus Ulaner.

Anette Tredal, chef för Allmännyttan Akademi, fyller i:

– Vi ville skapa något unikt för våra medlemsföretag, ett program som de kan luta sig emot och få rätt kunskap ifrån, under tiden som de implementerar de nya bestämmelserna hemma hos sig.