Projektet i korthet

Inblandade bolag

LysekilsBostäder

Publicerat i mars 2017

Badhusberget är på många sätt ett attraktivt bostadsområde. Området ligger centralt i Lysekil, husen har bra standard och utsikten över västerhavet är magnifik. Trots detta har Badhusberget dåligt rykte och för att motverka detta startade Lysekilsbostäder Kvartersvärdkoncept Badhusberget i april 2014.

Eget lokalkontor

Konceptet innebär att området fått ett eget lokalkontor, öppet två timmar om dagen och bemannat med en kvartersvärd. Kvartersvärdens främsta uppgift är att vara behjälplig med stöd och information till nyinflyttade, exempelvis om regler i tvättstugan och vilka rutiner som gäller för förråd och sophantering med mera.

Under sommarmånaderna arrangeras aktiviteter för barn, bland annat Artworker4a, ett projekt där konstnärer bjuder in barn att medverka i skapande. Sommaren 2014 patrullerade polisen i området för att skapa en relation till barnen och ge dem en positiv förebild. Sommaren 2016 var räddningstjänsten på plats.

”Säg hej till din granne”

I samband med invigningen av kvartersvärdskonceptet delade Lysekilsbostäder ut t-shirtar med uppmaningen ”Säg hej till din granne!” på flera språk. En enkel åtgärd som har ökat kontakterna mellan de boende.

Det övergripande målet med kvartersvärdskonceptet är att få de boende att visa hänsyn och ta ett gemensamt ansvar för sitt bostadsområde. Engagerade hyresgäster bidrar till att sprida ett positivt omdöme om sitt bostadsområde.

Lysekilsbostäder kommer också att rusta upp utemiljön genom att investera i planteringar, ny belysning, en gemensam mötesplats, en multisportarena och kolonilotter.

Projektet nominerades till SABOs bopris 2016.

Läs mer: I tidningen Allmännyttan 3/2017 finns en artikel om Badhusberget.