För andra året i rad samarbetade Sveriges Allmännytta med Fastigo och HBV. På Allmännyttans arena hölls seminarier om bland annat klimatsmarta affärer, konkurrens inom byggbranschen och framtidens medarbetare.

– Det märks att intresset för allmännyttans roll, Sveriges Allmännytta och de bostadspolitiska frågorna är stort. Folk trängdes utan för seminarietältet för att värma sig i solen och några satt inlindade i filtar på insidan. Jag gillar verkligen vårt samarbete med HBV och Fastigo och är stolt över vårt gemensamma arrangemang i Almedalen, säger Anette Tredal, chef för Sveriges Allmännyttas utbildning- och konferensverksamhet.

Knyta kontakter

Förutom egna seminarier deltog allmännyttans experter också i debatter och panelsamtal hos andra arrangörer i Almedalen. Under veckan som gått har representanter från Sveriges Allmännytta och medlemsföretagen medverkat på mer än ett 30-tal seminarier.

Till exempel Sofia Heintz, nyproduktionsexpert på Sveriges Allmännytta, som deltog i panelen i fem olika seminarier, bland annat hos Boverket och Veidekke.

– Jag fick möjlighet att knyta väldigt många kontakter den här veckan, och dessutom prata om hur man kan bygga attraktiva bostäder som alla har råd med och berätta om våra Kombohus. Det var mycket lyckat, säger hon.

Nya loggan kom på noll

I samband med allmännyttans dag på Allmännyttans arena presenterades också Sveriges Allmännyttas nya logotyp. Vd Anders Nordstrand räknade ner tillsammans med publiken och på noll kom den nya loggan upp på alla bildskärmar.

– All personal på plats var dagen till ära klädd i västar med den nya färgen och loggan, så ingen kunde missa vad som var på gång, berättar Anna Karin Wallberg.

Ny frågesport

Efter tre olika seminarier om industrialiserat byggande, social bostadspolitik och hyressättning avslutades dagen under mer lättsamma former.

I en quizkamp med kluriga frågor om allmännyttan och bostadspolitik i både historia och nutid tävlade ett lag unga politiker mot ett gäng bostadspolitiker som varit med lite längre. Frågetävlingen leddes av eftermiddagens moderator Caroline Szyber och den enväldige domaren Jörgen Mark-Nielsen (till vardags samhällspolitisk chef på Sveriges Allmännytta).

– Det blev mycket uppskattat. En extra bonus är att deltagarna bjussade på sig själva och hade kul, säger Josefin Morge, presschef på Sveriges Allmännytta.

Quiztävlingen avlöstes sedan av ett stort mingel för inbjudna vänner i branschen. Trädgården sjöd av prat, musik och ett kortare tal av de tre vd-arna för Fastigo, HBV och Sveriges Allmännytta.

På plats nästa år

När partiledartalet startade i Almedalsparken tömdes Allmännyttans Arena på gäster och så småningom blev det tomt i Visbys gränder. Kanske satt alla bänkade framför VM-matchen i fotboll mellan Sverige och Holland eller så fortsatte samtalen bakom plank och rosenbuskar.

– Nästa år är vi på plats igen för att vara arenan för hela Sveriges allmännytta och våra associerade medlemmar, säger Anna Karin Wallberg.

Alla nio seminarier som hölls på Allmännyttans Arena kan ses i efterhand via länken nedan. Det gäller även den som är nyfiken på vilket lag som vann även quizkampen!

Sofia Heintz från Sveriges Allmännytta i panelen hos Boverket tillsammans med Tommy Lenberg (vd för Byggherrarna), Anders Sjelvgren (generaldirektör på Boverket), Elin Olsson (statssekreterare) och moderatorn Annika Christensson (enhetschef på Boverket).