Lantmäteriet fortsätter upprättandet av lägenhetsregistret

Arbetet med att samla in uppgifter till lägenhetsregistret för de första tolv kommunerna är avslutat och redovisades till regeringen i november 2008. Nu sätter lantmäteriet igång med upprättandet av lägenhetsregistret för resten av landet. Begäran om uppgifter (uppmaning) kommer att skickas ut till berörda fastighetsägare med start i början på mars. Insamlingen av uppgifter planeras att vara helt avslutad i mars 2010. Därefter, under hösten 2010, kommer Skatteverket att påbörja arbetet med folkbokföring på lägenhet. Hushålls- och bostadsstatistik ska sedan produceras av SCB med mättidpunkt i slutet av år 2011.

Någon förändring i vilka uppgifter som ska samlas in till registret föreligger inte.

Viktig information för uppgiftslämnare

En viktig förändring är att det i fortsättningen blir möjligt att anmäla sig som ombud för fastighetsägare med hjälp av datafil. Det är en efterfrågad förändring som lantmäteriet tillgodosett. Samma användarnamn och personlig kod som användes i de första tolv kommunerna används av uppgiftslämnarna även i fortsättningen.

I den genomförda insamlingen gavs några större fastighetsförvaltare extra tid att kontakta sina kunder och att leverera uppgifterna. Det visade sig att den tjänsten snarast skapade fler problem än den löste, och den är därför borttagen.

Så här går insamlingen till

Insamlingen av uppgifter sker, liksom tidigare, kommunvis. Vilka kommuner som är aktuella för insamling vid olika tidpunkter framgår av lägenhetsregistrets webbplats, som nu har fått ett enklare namn, lagenhetsregistret.se.

Lantmäteriet kontaktar de största fastighetsägarna i ett tidigt skede, cirka tre månader innan begäran, för att ge dem en rimlig möjlighet att hinna med att ställa samman alla behövliga uppgifter och att ta fram förslag till lägenhetsnumrering. Den kontakten tas med alla ägare som har ett bestånd större än cirka 500 lägenheter i berörd kommun. De allmännyttiga bostadsföretagen ingår alla i den gruppen, oavsett lägenhetsbeståndens storlek.

Informationsbroschyr skickas ut

Redan nu har många av fastighetsägarna fått en informationsbroschyr, vilken också finns att ta del av på webbplatsen under rubriken Informationsmaterial.

Tre veckor innan begäran skickas ett brev ut som erbjuder fastighetsägarna att lämna lägenhetsuppgifterna på lägenhetsregistrets webbplats, antingen genom att använda ett webbformulär eller ladda upp en datafil, och därigenom slippa ytterligare brev från Lantmäteriet om uppgiftslämningen. Fastighetsägaren – eller den som är ombud för ägaren – har då 10 dagar på sig att lämna uppgifterna. Sker inte det, får fastighetsägaren en begäran om uppgifter på vanligt sätt.

Avsikten med denna lösning är att öka uppgiftslämningen på lägenhetsregistrets webbplats, i synnerhet via webbformulär, eftersom frekvensen fel i lämnade uppgifter blir avsevärt lägre än när pappersblankett används, vilket spar tid både för uppgiftslämnarna och för Lantmäteriet.

Lämna uppgifterna i tid

Efter begäran om uppgifter har fastighetsägaren sex veckor på sig att lämna uppgifter i fråga om flerbostadshus och fyra veckor i fråga om småhus. Lämnas inte uppgifterna i tid blir det en påminnelse. När påminnelsefristen löpt ut, kan Lantmäteriet vitesförelägga en ägare att lämna uppgifter. Så har skett i några fall i den nu genomförda insamlingen.

Många förändringar i system och informationsmaterial

I övrigt har ett stort antal förändringar i systemet för insamling och i informationsmaterial m.m. vidtagits. Syftet är att på olika sätt effektivisera insamlingen och att minska sannolikheten för fel i lämnade uppgifter.

Kontaktpersoner

Ansvarig för insamlingen är Ulrika Ingelsson, e-post ulrika.ingelsson@lantmateriet.se. Till sin hjälp har hon en insamlingsorganisation på drygt 25 personer. Frågor som gäller insamlingen ställs i första hand till vår support på telefon 020-24 00 55 eller e-post support@lagenhetsregistret.se.

Ytterligare frågor om innehållet i detta brev och frågor av mera övergripande karaktär, kan ställas till mig på telefon 026-63 48 12 eller e-post per.gullberg@lm.se.

Med vänlig hälsning,

Per Gullberg