Den 23 juni presenterade regeringens samordnare för ökat flyktingmottagande, Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande i Norrköping (S) och Gunnar Hedberg, tidigare kommunstyrelsens ordförande i Uppsala (M) sina förslag på vad som behövs för ett ökat mottagande av flyktingar i kommunerna.

I dag väntar cirka 12000 personer som fått uppehållstillstånd i Sverige på en kommunplacering. Fördelningen mellan landets kommuner är i vissa fall mycket ojämlik. Därför bör det i lag införas en skyldighet för alla kommuner att ha en beredskap för att vid behov ta emot flyktingar anser samordnarna.

Brist på bostäder lyfts ofta fram som ett problem i kommunerna för att ta emot fler flyktingar. Regeringens samordnare föreslår därför fler mindre permanenta bostadslösningar och utvecklad kollektivtrafik för att fler lokaler ska kunna användas.

Samordnarna anser också att staten måste ha en bättre förberedelse för integration redan från start och Migrationsverket måste ha större grundorganisation av asylboende. Dessa ska placeras där det finns goda förutsättningar att komma in i samhälls- och arbetslivet.

Samordnarna menar också att ersättningssystemen behöver justeras och statens ansvar måste anpassas bättre efter den enskildes behov. De anser också att staten måste underlätta ett regionalt samarbete.

Se även artikel om förslaget i Svenska Dagbladet