Regeringen beslutade på torsdagen om en långsiktig miljardsatsning på kommuner med områden som har socioekonomiska utmaningar. Satsningen är en del av regeringens budgetöverenskommelse med Vänsterpartiet.

För 2018 avsätts 425 miljoner kronor till kommuner med områden med socioekonomiska utmaningar. För 2019 avsätts 1,35 miljarder och därefter 2,2 miljarder årligen 2020–2027.

Det nya statsbidraget ska bidra till att stärka kommunernas långsiktiga arbete för att minska segregationen i områden som i dag kännetecknas av stora utmaningar när det gäller lågt valdeltagande, hög arbetslöshet, låg utbildningsnivå och låg sysselsättningsgrad.

Satsning för trygghet

Stödet ska ge kommunerna möjlighet att genomföra ytterligare prioriterade långsiktiga insatser. Det kan exempelvis handla om tidiga insatser för barn och unga, satsningar på utbildning, ökad trygghet, ökad sysselsättning och insatser för att stärka demokratin och det civila samhället.

– Det här är en viktig satsning för ett tryggt och hållbart Sverige. Vi förstärker nu regeringens arbete med att bryta segregationen och snabba på etableringen. Investeringar i samhällsbygget går före skattesänkningar, säger samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan i en presskommentar.

Långsiktiga förutsättningar

Regeringen säger sig ha tagit lärdom av tidigare satsningar för att minska segregationen.

– De viktigaste lärdomarna är att det krävs ett långsiktigt och sektorsövergripande arbete där tidiga insatser, lokal förankring, samordning och samverkan är centrala beståndsdelar.

Den aktuella satsningen tar därför sikte på att skapa långsiktiga förutsättningar för kommunernas planering och arbete och att utgå från de lokala behoven. Detta syftar till att skapa goda förutsättningar för bättre och mer långsiktiga och beständiga resultat.

Kommuner som kan ansöka om stöd 2018:

Borlänge, Borås, Botkyrka, Eskilstuna, Filipstad, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Huddinge, Järfälla, Jönköping, Katrineholm, Karlskrona, Kristianstad, Landskrona, Linköping, Malmö, Motala, Norrköping, Nyköping, Perstorp, Sandviken, Stockholm, Södertälje, Trollhättan, Uddevalla, Uppsala, Västerås, Växjö, Åstorp och Örebro.

Under 2018 kommer Tillväxtverket tillfälligt fördela det nya statsbidraget. Från och med 2019 hanteras bidragsfördelningen av Delegationen mot segregation.