Tio lådcyklar finns nu utplacerade i sex olika bostadsområden i Malmö. Lådcyklarna bokas, hämtas ut och låses upp genom en app. Punkteringar eller andra problem repareras inom två arbetsdagar.

– Vi vill erbjuda en bra och smidig tjänst så att fler av våra kunder kan använda cykeln i vardagen, säger Anna Bernstad, projektledare som koordinerat projektet.

MKB ser redan att intresset är mycket stort.

– Lådcyklarna används exempelvis för att storhandla och göra utflykter med barnen. Vi kommer att utvärdera upplägget och hoppas kunna fortsätta satsa på lådcykelpool framöver som en del i vårt koncept för smarta resor, säger hon.

Snabbast med cykel

MKB har en längre tid velat erbjuda sina kunder en bra lösning för lådcykelpool. När bostadsföretaget gick ut och frågade marknaden kunde dock ingen leverera det som efterfrågades. Lösningen var att gå ihop med MoveByBike som har utvecklat konceptet tillsammans med MKB.

– I Malmö är avstånden oftast korta. Det går ofta snabbast att ta sig fram med cykel, då slipper man leta efter parkeringsplats, konstaterar Anna Bernstad.

Hyresgästerna betalar 10 kronor per timme när de använder lådcyklarna. Cykelbokningar kan göras upp till 30 dagar framåt i tiden men max 12 timmar i sträck.