Pumptrack är en bana där utövaren driver exempelvis en cykel, skateboard eller sparkcykel framåt med hjälp av en pumpande rörelse i stället för att trampa.

– Det är en lekattraktion som ligger i tiden och som intresserar killar och tjejer i alla åldrar. Där kan barn och ungdomar kan utveckla motorik och balans, säger Magnus Stenberg, förvaltare på Skebo.

Gratis att nyttja

Skebo investerar totalt en halv miljon kronor i projektet. Förutom själva banan köper Skebo in ett cykelställ, sex sparkcyklar och hjälmar som utövarna kan låna gratis.

– Alla människor har olika förutsättningar och ekonomin ska inte vara ett hinder. Projekt som fungerar hälso- och integrationsfrämjande är angelägna för oss, säger Anna Ersson.

Pumptrack-banan placeras vid sjön Sidtjärn. Förhoppningen är att den nya anläggningen ska främja integrationen i Boliden där Skebo har 266 lägenheter, varav cirka 90 hyrs av Migrationsverket.

– Många barnfamiljer får nu möjlighet att fritt nyttja en utomhusanläggning som aktiverar hela kroppen. Vi hoppas även att människor i byarna runtomkring tar chansen att prova på pumptrack, bada i Sidtjärn och upptäcka vilket fint samhälle Boliden är, säger Magnus Stenberg.

Samarbete med kommunen

Skellefteå kommun fungerar som medspelare till Skebo i pumptrack-projektet. Kommunen upplåter den allmänna yta som banan placeras på. Kommunen sätter dessutom ut nya bord och bänkar i anslutning till rullbanan.

– Det känns trevligt att vi kan erbjuda detta tillsammans med Skebo. Vi ser stora vinster i hur projektet kan bidra till ökad trivsel, stärkt hälsa och att integrationen främjas, säger Berit Wihlborg på Skellefteå kommun.