Priset delades nyligen ut på Stora Samhällsgalan i Stockholm, som arrangeras av tidningen Dagens Samhälle.

Skövdebostäder vann priset som Årets samhällsbyggare för sitt byggande av 150 billiga lägenheter för ungdomar i det nya området Ekedal.

– Vi hoppas att vi med Ekedal visat att det går att bygga billigt så att ungdomar har råd att bo där, säger Lina Eklund Svensson.

Agera förebild

Juryns motivering:

”Årets samhällsbyggare har med tydliga krav och en smidig process skapat ett intresse och inspirerat mängder av aktörer. Såväl regering som kollegor har vallfärdat för att ta intryck och hämta inspiration. Och med inspiration från industrin, med tydliga krav på entreprenörerna och med ett gott samarbete med kommunen lyckas vinnaren svara på en av tidens stora samhällsutmaningar; att billigt, snabbt och med kvalitet ge boende för unga.”

– Det här är en fin bekräftelse på att vår satsning att ge ungdomar möjlighet att ta sig in på bostadsmarknaden och kan också agera förebild för andra, säger Morgan Arvidsson, tillförordnad vd på Skövdebostäder.

Färdiga badrum

Dagens Samhälle beskriver hur Skövdebostäder kan ha kommit ett steg närmare lösningen på den stora frågan om hur få fram billigare bostäder för unga:

När bostadsbolaget skulle bygga 150 billiga bostäder var planlösningarna yteffektiva och likadana i hela huset. Badrummen levererades färdiga med toastol, spegel – och robotkaklade väggar. Det var bara att lyfta in.

– Det är för lite industriellt tänkande i byggbranschen, sa Dan Sandén, då vd för Skövdebostäder, till tidningen i samband med att nomineringarna var klara.

Skövdebostäder nominerades även till priset år 2017, då för området Aspö Eko-logi, med miljö och social hållbarhet i fokus. Kategorin Årets Samhällsbyggare är öppen för kommuner, landsting, regioner, företag, organisationer och kommunala bolag.

Chris Österlund, vd för allmännyttiga Botkyrkabyggen, fick samtidigt utmärkelsen Årets offentliga ledare 2019.

Juryn för priset:

Olov Carlsson, chefredaktör och vd för Dagens Samhälle, juryns ordförande.
Margareta Winberg, tidigare vice statsminister (S), jämställdhetsminister, jordbruksminister och arbetsmarknadsminister.
Peter Örn, tidigare chef för Svenska Röda Korset, Riksteatern och Sveriges Radio, samt ordförande för Delegationen för hållbara städer.
Veronica Magnusson, förbundsordförande för Vision.
Bo Frank, tidigare ordförande (M) i kommunstyrelsen i Växjö och riksdagsledamot.

Mer om Ekedal:

Ekedal är ett område med 150 lägenheter, främst ettor och tvåor i centralt läge i Skövde. Ungdomar mellan 18 och 29 år prioriteras vid uthyrning med motivet att det är en målgrupp som har bekymmer att komma in på bostadsmarknaden och hitta bostäder till rimliga priser. I Skövdebostäders bostadskö med drygt 31 000 personer är cirka hälften under 30 år.

En etta på 34 kvadratmeter kostar 4 200 kronor per månad. Skövdebostäder beskriver att man inte har gjort avkall på kvaliteten: ”Det är högkvalitativa golv, kakel och klinker som ytskikt inne samt beständigt och underhållsfritt skivmaterial på fasaderna.”

Husen är energieffektiva med solceller på taken som bidrar till fastighetselen.