- Nyproduktion
- 2013-05-23
- Sveriges Allmännytta
I många fall går det idag lång tid från att det ett kommunalt beslut om detaljplan eller bygglov har fattats till dess att det vinner laga kraft. Handläggningstiderna hos olika länsstyrelser varierar också kraftigt. Detta skapar osäkerhet hos de som arbetar med byggprojekt och bidrar till att öka produktionskostnaderna.
Därför vill regeringen nu utreda möjligheten att effektivisera handläggningen av överklagade ärenden, till exempel genom att instanskedjan förkortas och genom att handläggningen koncentreras till ett begränsat antal länsstyrelser. Detta måste dock ske på ett sätt som inte äventyrar rättssäkerheten.
Det råder idag en viss osäkerhet om avgränsningen av sakägarkretsen, dvs vem som har rätt att överklaga beslut om bygglov och förhandsbesked. Utredningen ska därför studera hur sakägarkretsen på ett tydligare sätt än idag kan avgränsas i plan- och bygglagen, samt överväga om rätten att klaga på beslut om bygglov och förhandsbesked bör begränsas.
Regeringen konstaterar vidare att det förekommer att sakägare överklagar beslut i frågor som redan tidigare avgjorts genom överklagbara beslut. Sådana överklaganden – som enbart har till syfte att försena genomförande av planerade byggnadsåtgärder – motverkar en snabb och effektiv planprocess. Därför ska utredningen även se över hur risken för så kallade okynnesöverklaganden kan elimineras.
Detta kan ske genom att bestämmelserna i plan- och bygglagen förtydligas och genom att en mindre avgift tas ut från klaganden när ett ärende överklagas. Införande av en sådan avgift innebär en principiell nyordning, men regeringen anser ändå att det är motiverat att undersöka om fördelarna överväger nackdelarna.
Särskild utredare är Susanne Bagge, rådman vid Förvaltningsrätten i Stockholm. Uppdraget ska redovisas senast den 15 mars 2014.
Läs kommittédirektivet här:
Effektivare handläggning av beslut som överklagats enligt plan- och bygglagen