Under fyra dagar deltog representanter från SABO och medlemsföretagen på mer än ett 30-tal seminarium runt om i Almedalen. Publiken var engagerad, så när som på ett mindre avbrott då hela Visby tycktes hålla andan när Sverige spelade åttondelsfinal mot Schweiz – och vann.

På onsdagen, när det var dags för Allmännyttans arena, tittade solen äntligen fram. På arenan hölls åtta seminarium om sociala vinster med allmännyttan, bostadsbyggandet, integration, hållbarhet och offentlig upphandling. I år samarbetade SABO med Fastigo och HBV.

– Det märks att intresset för allmännyttans roll, SABO och de bostadspolitiska frågorna är stort. Det märktes framför allt eftersom det vid SABOs samtliga programpunkter var knökfullt hela eftermiddagen. Att samarbeta med HBV och Fastigo var lyckat. Jag är stolt över vårt program i Almedalen och det är tydligt att SABOs frågor engagerar många, säger Josefin Morge, pressansvarig SABO.

Ett seminarium som väckte extra stort intresse var det om framtidens sociala bostadspolitik där Sveriges bostadsminister Peter Eriksson (MP) deltog tillsammans med SABOs vd Anders Nordstrand, bostadsforskaren Martin Grander, socialantropologen Viktoria Walldin och Lena Holmlund, styrelseledamot i Föreningen Sveriges socialchefer.

Det rådde delade meningar i panelen om huruvida Sverige har en social bostadspolitik eller inte. Det de kunde enas om var att marknaden fått styra utvecklingen, vilket resulterat i att hyresnivåerna för nybygg blivit ohållbara och att det drabbat de med svag ekonomi. De konstaterade att det finns mycket att arbeta vidare med framöver.

Hör vad Sveriges bostadsminister har att säga om Allmännyttan:

 

Se alla seminarier via webbsändningar på länkarna nedan.