Att renovera och ta hand om sina hus på bästa sätt är en av bostadsföretagens viktigaste uppgifter.

– Men att lyckas med en renovering är en väldigt komplex uppgift. Det krävs att man både arbetar med de tekniska delarna för att exempelvis öka energieffektiviteten samtidigt som man fokuserar på de lite mer mjuka delarna, som att föra en dialog med befintliga hyresgäster.

Det säger Martin Ingvarson, tävlingssekreterare och lokalexpert på Sveriges Allmännytta.

– Dessutom behöver man som bostadsföretag titta på hur fastigheten och eventuella verksamheter i fastigheten passar in i den omgivande miljön och platsen, tillägger han.

Åttonde tävlingsåret

Nu söker Sveriges Allmännytta anmälningar och nomineringar till renoveringstävlingen, som i år arrangeras för åttonde gången.

– Jag hoppas att det kommer in riktigt många tävlingsbidrag i år, säger Bengt Lind, fastighetsförvaltningsexpert på Sveriges Allmännytta.

Han konstaterar att många renoveringsprojekt just nu stryks eller skjuts på framtiden för att de blir för dyra.

– Men om man skjuter upp en renovering så skjutsar man bara skuldberget framför sig och kostnaden riskerar att bli ännu högre längre fram. Då är det ju superintressant att ta del av bra renoveringsprojekt och höra hur andra löst till exempel ekonomin, säger han.

– Tävlingsformen är ett bra sätt för våra medlemsföretag att kunna jämföra och se hur andra har gjort, säger Bengt Lind.

Elva tävlingskriterier

Renoveringsprojektets ekonomi sett ut både investerings- och förvaltningsperspektiv utifrån de förutsättningar och behov som finns på orten är ett av tävlingskriterierna.

Men det finns också tio andra kriterier, till exempel:

  • Varsamhet med befintliga byggnader och material
  • Har renoveringen påverkat området på ett positivt sätt?
  • Användande av ny teknik och produktionssätt
  • Konstruktion och materialval ur klimat-, energi, återbruks- och förvaltningshänseende
  • Mervärden som biologisk mångfald, klimatanpassning eller integration

Ytterligare bedömningspunkter handlar om hur gemensamma mötesplatser utformas, funktioner som underlättar vardagen och vilka trygghetsskapande mervärden renoveringsprojektet tillför.

– Framgångsrika projekt har ofta ett helhetstänk, till exempel att tänka på trivsel, bra mötesplatser både ute och inne och hur man använder lokaler och bottenvåningar. Då kan man bidra till en stadsdelsutveckling som höjer områdets attraktivitet samtidigt som man genomför en energirenovering, säger Martin Ingvarson.

Oberoende jury

En oberoende jury med fem sakkunniga inom fastighetsutveckling och renovering kommer under våren att utse tre finalister och efter ytterligare granskning sedan kora en vinnare.

Tävlingen heter Allmännyttans bästa renovering 2023, men är öppen för alla byggherrar som har renoverat ett flerbostadshus under 2021 eller 2022.

– Ju mer vi kan dela med oss av erfarenheter desto bättre samhällen kan vi skapa. Sveriges Allmännytta har sin grund i medlemsföretagen, men vi samspelar med hela vår bransch och det är viktigt att dela kunskap i hela branschen, säger Sofia Hansdotter, fastighetsutvecklingsexpert på Sveriges Allmännytta.

Nominera senast 13 mars

Finalister och vinnare firas på Fastighetsdagarna i Jönköping 3–4 maj. Där ges också möjlighet att höra mer om hur projekten gick till och vilka erfarenheter som gjordes.

Man kan både anmäla ett eget projekt eller nominera någon annans. Nomineringar och tävlingsbidrag ska skickas in senast den 13 mars.

Hur gör man när man nominerar och tävlar? Vad måste man skicka in? Vilka har vunnit förut och varför? Läs allt om renoveringstävlingen här.